web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Mielenkiintoiset EU-vaalit

Eu-vaalit ovat monella tapaa mielenkiintoiset. Heijastuvatko puolueiden kannatusmittausten lukemat näissä vaaleissa? Miten vilkkaasti kansalaiset äänestävät? Mitkä nousevat keskeisimmiksi teemoiksi? Mitä Kreikan mahdollinen uusi apupaketti vaikuttaa kansalaisten mielipiteisiin ja äänestyskäyttäytymiseen?

EU-vaalit käydään tilanteessa, jossa talouskasvu on heiveröistä ja työttömyys korkea monissa maissa. Tulevien vuosien näkymät eivät ole kovinkaan toiveikkaita. Etenkin Kreikka tarvinnee edelleen tukea selvitäkseen jotenkin taloudellisesti. EU:n tavoitteena on laajentuminen edelleen. Suomen kannalta nettomaksuosuus kasvaa. Pankkiunionia rakennetaan ja pankkisektorilla on muutamissa jäsenmaissa perattavaa. Afrikasta tulevien turvapaikanhakijoiden määrä ei näytä vähenevän. Kansalaiset saavat vaihtelevasti tietoa EU:n toiminnasta ja tietoisuus omien meppien toiminnasta lkienee sekin keskimäärin aika vähäistä.

Puolueilla on erilaisia painotuksia EU-politiikassa. Timo Soini sanoi tänään aamutv:ssä, että rahaa on käytettävä kotimaan tarpeisiin. Toista puolta edustavat ne poliitikot, joiden mielestä Suomen kasvava nettomaksuosuus ei ole ongelma. Kriisimaiden tuki jakaa mielipiteitä. Samoin suhtautuminen maahanmuuttoon. Myös EU:n laajentumispyrkimykset jakanevat mielipiteitä. Monissa muissakin asioissa puoluilla on erilaisia painotuksia.

Kotimaan puoluekannatusmittauksissa Keskusta on suurin puolue ja sitä seuraavat Kokoomus, Perussuomalaiset ja Sdp. Puolueiden kannatukseen vaikuttavat asiakysymysten ohella myös ehdokasvalinnan onnistuneisuus. Kansalaiset äänestävät ehdokkaita ja joillekin äänestäjille ehdokas saattaa olla tärkeämpi kuin hänen puolueensa. Liikkuvia äänestäjiä on suhteellisen paljon.

Toivottavasti puolueet kertovat mahdollisimman selkeästi omia kantojaan vaalitaistelusssa. Kansalaisia kiinnostaa myös se, missä ryhmittymissä mepit toimivat EU-parlamentissa. Maamme mepithän ovat muiden maiden edustajien tavoin osana isompia ryhmittymiä. Eri puolueryhmittymien kannat poikkeavat merkitttävästi toisistaan useissa tärkeissä asioissa.


Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »