web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Politiikan kieli ymmärrettäväksi

Poliittisia keskusteluja seuratessa tulee väkisinkin mieleen ajatus, etää kansanedustajat ja ministerit puhuvat ihan omaa kieltään. Luulen, että moni ääänestäjä ei pysty erottamaan sitä, missä kannanotot aidosti poikkeavat toisistaan. Puhutaan käsitteillä.

Mitä pitemmälle opiskelemme, sitä enemmän käytämme käsitteitä. Joka alalla on oma käsitteistönsä. Se on alan sisäinen turvaverkko. Se helpottaa asioiden hoitoa saman alan asiantuntijoiden kanssa. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, ettei sisäpiiriin kuulumattomien ole helppo ymmärtää asiantuntijakieltä. Politiikassakin on oma sisäpiirin kieli. Puhutaan kestävyysvajeesta ja sopeutustoimista. Käytännössä tarkoitetaan sitä, että menot ovat tuloja suuremmat ja että tätä aukkoa pienennetään menoja karsimalla ja tuloja lisäämällä,  lähinnä veroja korottamalla.

Miksi sitten poliitikot eivät käytä jokaisen ymmärrettävää kieltä? Syitä on varmaan monia. Huippupoliitikot ovat koko ajan tekemisissä samaa kieltä käyttävien kanssa. Silloin ei yleensä synny ymmärtämisvaikeuksia. Toki eduskunnassakin lienee kansanedustajia, joille tälläinen kieli on jollakin tavalla vierasta. Toisena syynä voi olla se, että käsitteillä puhumisen ajatellaan olevan jotenkin hienompaa ja antavan puhujasta viisaamman vaikutelman. Kolmantena syynä voi olla esimerkiksi mediassa se, että toimittajatkin puhuvat käsittein, jolloin poliitikkojen on helppo käyttää samanlaista kieltä.

Mitä pitäisi tehdä, jotta ymmärrys ja kiinnostus lisääntyisivät? Keinoja löytyy. Poliitikot voisivat puhua enemmän tekojen kieltä ja kuvailla vaikka esimerkein sitä, mitä päätökset merkitsevät mielellään yksittäisten ihmisten kannalta. Samoin kannattaisi myöntää poäätösten mahdolliset ongelmalliset vaikutukset eikä korostaa pelkästään etuja. Joskus saattaa olla paikallaan myöntää avoimesti, ettei tiedä jostakin asiasta riittävästi. Silloin tällöin näkee, kun ihminen kertoo asiasta, josta hän ei tiedä paljonkaan. Teeskentekly paljastuu elekielestä. Se on pettämätön tulkki.

Nyt, kun EU-vaalit lähestyvät, arkikielen soisi kuuluvan aikaisempaa enemmän vaalikeskusteluissa. EU-salngi jos mikä karkottaa mahdolliset äänestäjät. Siksi ei kannata puhua subsidiariteettiperiaateesta. On selvempää sanoa,että julkisen vallan päätökset tulisi tehdä mahdollisimman lähellä ihmisiä ja käsitellä alhaisimmalla mahdollisella tasolla. Ylemmille tasoille pitäisi viedä vain sellaiset päätökset, joita ei alemmilla tasoilla voida tehdä.

Jokainen, joka uskaltaa ja osaa käyttää käytännönläheistä kieltä ja puhua sydämestään, omana itsenään, saa enemmän arvostusta kuin kielellä keikaroiva. Siinä on jokaiselle haastetta.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »