web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kasvuyritysten tukeminen


Technopoliksen toimitusjohtaja Keith Silverang katsoo, että valtio käyttää liikaa rahaa perinteisten teollisuusyritysten saattohoitoon. Kannusteet pitäisi sen sijaan suunnata kasvuyrityksiin. Hän esittää kasvuyrittäjälle viiden vuoden verovapautta ja Viron-mallin mukaista voittojen verottomuutta silloin, kun yhtiön pitää voitot jakamattomana yhtiössä. Olisiko tässä eväitä talouskasvuun ja työllistämiseen?

Viime eduskuntavaalien vaalikeskusteluissa puheenjohtajat puhuivat yritystukien leikkaamisesta ja turhista tuista luopumisesta. Puheet ovat jääneet vaille katetta. Tuet ovat päinvastoin nousseet, vieläpä reippaasti.

Perinteet jatkuvat siten, että isot yritykset saavat isoja tukia. Pienyritykset jäävät nuolemaan näppejään. Samanaikaisesti kuitenkin korotetaan yrittäjyyttä. Moni palkkatyössä oleva joutuu niin sanotuksi pakkoyrittäjäksi, kun yritykset ulkoistavat toimintojaan.

Alkavilla yrityksillä on monenlaisia haasteita. Rahoitusta tarvitaan käynnistämiseen eikä sen saaminen ole helppoa. Menoja kertyy huomattavasti ennen kunnollista kassavirtaa. Alv-laskuri nakuttaa ja ennakkoverot on maksettava ajallaan. Henkilöyhtiöt eivät hyödy yhteisöveron alennuksesta.

Yksi keino lisätä kasvuyrittäjyyttä voisi olla Silverangin esittämä verottomuus, vaikkapa määräaikaisena kokeiluna lyhyemmällä verottomuusajalla.

Samoin alv:n määräytymistä voitaisiin harkita. Aika ajoin on puhuttu alv:n verottomuusrajan nostamisesta. Olisiko yksi ratkaisu uusien pienyritysten vapauttaminen alv:sta vaikkapa kahdeksi ensimmäiseksi vuodeksi, jos liikevaihto ei ylitä säädettyä rajaa? Jos se ylittyisikin, veroa ei perittäisi säädetyn verottomuusrahan alle jääneestä määrästä. Se helpottaisi monen yrittäjän elämää. Vastaväitteenä voidaan tietenkin esittää, että uudet yritykset saisivat kohtuutonta kilpailuetua muihin vastaaviin verrattuna. Yrityksiä voitaisiin pilkkoa ja muuta vastaavaa. Kuitenkin huomio olisi kiinnitettävä tulevaan ja siihen, että yritykset jatkaisivat ja kasvaisivat.

Miksi poliitikoilla ei ole rohkeutta uusiin kokeiluihin? Yksi syys lienee se, että suuryrityksillä lobbareineen on niin vahva asema yhteiskunnassa. Niiden ääni kuuluu ja vaikuttaa. Toiseksi, keskustelussa kiinnitetään helposti huomiota lyhyen ajan veromenetyksiin ja jätetään uudistukset tekemättä.

Jos yrittäjyyttä halutaan lisätä, on oltava valmis erilaisiin kokeiluihin. Yhteiskunnan kannattaa aidosti kannustaa yrittäjyyteen. Vaikka pelkillä verohelpotuksilla ja tuilla ei voida luoda uutta yrittäjyyttä, moni yrittäjäksi ryhtymistä aikova joutuu ottamaan huomioon sen tosiasian, millä elää yrittämisen alkuvaiheessa. Siinä tarvitaan muutakin kuin starttirahaa.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »