web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Auktoriteetti ja päätöksenteko


Poliittisten päätöksentekijöiden auktoriteetti on monella tavalla koetuksella. Auktoriteetilla tarkoitetaan Wikipedian mukaan tietojensa, asemansa tai persoonansa takia kunnioitettua, arvostettua ja käskyvaltaista henkilöä tai tällaisen henkilön asemaa.

Poliittisessa järjestelmässä ministereillä ja kansanedustajilla on aseman tuottamaan rooliin kuuluvaa auktoriteettia. Jokainen ministeri ja kansanedustaja luo oman roolinsa toimintansa kautta. Media luo jatkuvasti tätä mielikuvaa kertoessaan erityisesti ministerien toiminnasta ja päätöksistä. Suurimmalla osalla kansalaisista ei ole omakohtaisesti hankittua tietoa ja kokemusta ministerien toiminnasta.

Auktoriteettiin sisältyy kansalaisten luottamus ministerien toiminnan oikeudenmukaisuuteen, rehellisyyteen ja johdonmukaisuuteen. Mitä johdonmukaisemmin ministerit toimivat sitä enemmän heidän arvostuksensa voi nousta ja auktoriteetti kasvaa. Jos päätöksiä joudutaan ulkoisen painostuksen tai puolueiden sisäisen painostuksen takia koko ajan muuttamaan, auktoriteetti ei ainakaan vahvistu.

Johdonmukaisuus edellyttää huolellista ja eri näkökohdat huomioon ottavaa valmistelua. Muutoin tapahtuu kömmähdyksiä, joita joudutaan jälkikäteen korjailemaan. Valmistelu on viimeisten vuosien aikana muuttunut. Yhä enemmän käytetään konsultteja ja vähemmän komiteoita. Päättäjien kannattaa miettiä, olisiko tässä asiassa aihetta ottaa muutama askel kohti entisiä käytäntöjä.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »