web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Lääkärien virheet ja kollegiaalisuus


Niin sanottujen valelääkäritapausten yhteydessä on tullut esille se, miksi esimerkiksi Laihon tapauksessa ei aikaisemmin puututtu asiaan, vaikka toiminnassa havaittiin puutteita ja virheitä.

Selityksiä lienee monia. Yleinen olettama on, että lääkärinä esiintyvä henkilö on asianmukaisesti koulutettu lääkäri. Mitä pitempään ns. valelääkäri on ehtinyt toimia lääkärin ammatissa, sitä vähemmän osataan epäillä huijausta. Rekrytointivaiheessa papereiden oikeellisuuteen ei ole aina kiinnitetty riittävästi huomiota.

Terveydenhuollon hierarkia vaikuttaa tässäkin asiassa. Hoitajilla on iso kynnys puuttua lääkärien toimintaan, vaikka siihen olisikin aihetta. Välttämättä hoitajien huolenaiheita oteta vakavasti.

Kollegiaalisuus ymmärretään helposti velvoitteena olla puuttumatta kollegan virheelliseenkin toimintaan.

Toimialalla on oma vaikutuksensa kiinnijäämisen riskiin. Vanhustenhuollossa riski on pienempi. Tuskinpa sairaalan päivystyksessä valelääkäri pystyisi juurikaan toimimaan.

Lääkäriliiton valtuuskunta on hyväksynyt joulukuussa 2013 uudet kollegiaalisuusohjeet. Niissä todetaan muun muassa seuraavaa: ”Ohjeiden tarkoituksena ei ole suojella lääkäriä puutteellisen ammattitaidon, virheellisen menettelyn tai väärinkäytöksien selvittämiseltä ja seurauksilta. Jos lääkäri sairauden, päihteiden käytön tai muun syyn vuoksi ei selviydy työstään ammatillisten vaatimusten mukaisesti tai ei kykene hoitamaan potilaitaan tai muita tehtäviään, on jokaisen kollegan velvollisuutena puuttua asiaan. Hänen tulee keskustella asianomaisen kanssa, tarjota hänelle apua tai ilmoittaa asiasta lääkärin esimiehelle.”

On toivottavaa ja välttämätöntä, että niin lääkärin kuin muissa ammateissa tunnustetaan virheiden mahdollisuus ja selvitetään tilanteet asianmukaisesti. Tässä esimiehillä on keskeinen rooli. Luottamus lisääntyy vain asioiden avoimella selvittelyllä ja käsittelyllä.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »