web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kielteisyyden ilmapiiri

Pääministeri Jyrki Katainen puhui kielteisyyden ilmapiiristä maassamme. Hänen mukaansa ideoita ammutaan alas. Näin varmaan tapahtuu monella tavalla. Mistä se kertoo?

Amerikkalaisen psykologi David Kantorin mukaan ehdotuksen tekijä johtaa ainakin jonkin aikaa keskustelua. Muut ottavat tämän aloitteentekijän esille nostamaan asiaan kantaa tavalla taikka toisella. Tapahtuma etenee. Jotkut ovat samaa mieltä asiasta ja tukevat ehdotusta. Heitä sanotaan kannattajiksi. Jotkut kyseenalaistavat ehdotuksen tai suoraan vastustavat sitä. He ovat vastustajia. Jotkut seuraavat tilanteen kehittymistä ja voivat tuoda keskusteluun asioita, jotka eivät ole puolesta eivätkä vastaan, vaan jotka laajentavat näkökulmaa asioihin. Heitä voidaan sanoa sivustakatsojiksi.

Kantorin mukaan kaikkia rooleja tarvitaan, jotta keskustelu olisi mahdollisimman monipuolista. Monesti roolit myös vaihtuvat keskustelun kuluessa. Jotta näin tapahtuisi, tarvitaan monenlaisia asioita. Ihmisten on kunnioitettava toisiaan ja oltava valmiita kuuntelemaan erilaisia, toisistaan merkittävästikin poikkeavia mielipiteitä. Jokaisen kannattaa pyrkiä puhumaan omana itsenään ennakoimatta sitä, saavatko ajatukset kannatusta tai vastustusta. Mikä tärkeintä, on oltava valmis pysähtymään ja odottamaan. Tämä tarkoittaa asioiden katsomista uusin silmin ja oman tietämättömyyden tunnustamista. On ikään kuin odotettava vertauskuvallisesti liikennevaloissa ennen matkan jatkamista. Oman sanottavansa kyllä ennättää kertoa, vaikka ei heti esitä vahvaa kannanottoa.

Politiikassa moni asia on vaikeaa. Ministereiltä odotetaan vastauksia mitä moninaisimpiin ja -mutkaisimpiin asioihin. Aika harvoin joku ministeri sanoo, ettei sillä hetkellä tiedä riittävästi asiasta. Jos hän kuitenkin kertoo näkemyksensä ilman tietoa, se näkyy kyllä epävarmuutena ja haparointina.

Oppositio etsii hallituksen esityksistä nimenomaan heikot kohdat ja suuntaan niihin iskunsa. Toki hallituksen esitykset saavat poikkeuksellisesti myös kiitosta. Eduskunnan kyselytunnit ovat eräänlaista näytelmää. Sen kuluessa kansanedustajilla on mahdollisuus esitellä sanallisia taitojaan koko kansalle. Liian moni kuitenkin lukee paperista tai tabletilta etukäteen valmistelemansa kysymyksen. Spontaanius jää puuttumaan.

Hallituksen ja edustajien sijoittuminen saliin on sekin mielenkiintoinen. Hallitus istuu huomattavasti edustajia korkeammalla. Monissa länsimaisissa demokratioissa hallitus istuu alinna ja on kuvaannollisestikin vastaamassa eduskunnalle.

Pääministerin ajatuksiin on helppo yhtyä siinä, että maassamme tarvitaan enemmän toiveikkuutta, uskoa mahdollisuuksiimme ja kannustusta erityisesti yrittäjyyteen. On selvää, että tapahtuu myös epäonnistumisia. Onnistua voi kuitenkin vasta sitten, kun jaksaa niin työssä kuin yrityksessä yrittää eikä ole heti valmis luopumaan kaikkien vastoinkäymisten edessä.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »