web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Työvoimapula ja maahanmuutto

Työvoimapula ja maahanmuutto

Elinkeinoelämän keskusliitto ja monet muut tahot vaativat aika ajoin maahanmuuton lisäämistä paikkaamaan työvoimapulaa. Vaatimus jakaa luonnollisesti mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Työvoiman osalta tilanne on kaksijakoinen. Joillakin aloilla on aidosti työvoimapulaa. Toisilta aloilta taas vähennetään henkilöstöä ja irtisanotut joutuvat työttömiksi. Liian moni on joutunut ikäsyrjinnän vuoksi työttömäksi. Yli 50-vuotiaan on monesti lähes mahdotonta saada enää työtä. Näin tapahtuu siitä riippumatta, vaikka työnhakijalla olisi miten kova osaaminen ja työkokemus tahansa. Työnantaja ottaa mieluummin nuoria.

Etenkin pääkaupunkiseudulla työvoimapulaa pahentaa asuntopula. Pienipalkkaisen on lähes mahdotonta muuttaa pääkaupunkiseudulle kovien vuokrien takia. Kuitenkin juuri matalapalkkaisia siivous- yms töitä olisi tarjolla. Sama koskee hoito- ja hoivasektoria.

Maahanmuuttoa monenlaista. Meille tulee turvapaikanhakijoita ja jo valmiiseen työpaikkaan tulevia taikka työtä aidosti hakevia ihmisiä. Yksi tärkeä tehtävä on kouluttaa jo maassamme olevat maahanmuuttajat ammattiin. Se on kaikkien kannalta mielekästä.

Tarvitaan myös asennemuutosta. Osatyökykyisille kannattaa tarjota työtä. Työ luo mielekkyyttä elämään ja luo mahdollisuuden kohentaa omaa elämäntilannetta. Ikäsyrjintä on lopetettava. Ikääntyneet ovat sitoutunutta ja osaavaa työvoimaa. Täydennyskoulutuksella voidaan paikata heidän mahdollisia osaamisaukkojaan. Työllistämisellä hoidetaan samalla eläkeasiaa: eläkkeelle siirtymisikä nousee, kun ihmiset voivat työskennellä pidempään.

Työvoimapula ja työllisyyden edistäminen vaativat monenlaisia toimia. Mitkään niistä eivät yksin riitä ratkomaan moninaisia ongelmia.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »