diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Sote-näytelmä jatkuu heti syksyllä

Eduskunnan syysistuntokautta hallitsee sote. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ja perustuslakivaliokunta antavat mietintönsä. Eduskunnan täysistunto äänestää asiasta. Mitä tähänastisesta käsittelystä voisi oppia?

Sotea on sorvattu jo kauan. Kataisen hallituksen aikana oli monenlaisia malleja. Sipilän hallitus päätyi maakuntamalliin ja valinnanvapauden mukaan ottamiseen aikaisemmasta valmistelusta poikkeavalla tavalla. Hallituskumppanit olivat puun ja kuoren välissä, kun Sipilä esitti erouhkauksensa.

 

Kysymyksesä on historiallisesti valtavan kokoluokan uudistus. Valmistelussa on mukana kolme puoluetta, joista siniset on minipuolue kannatusmittausten mukaan arvioituna. Oppositio vastusta muutosta.

Valmistelussa olisi kannattanut muista seuraava kiinalainen sananlasku:"Kerro, saatan kuunnella. Opeta, saatan muistaa. Ota minut mukaan, ja haluan tehdä sen." Jos edellisen hallituksen alkutaipaleen aikana ja Sipilän hallituksessakin olisi otettu tuo viisaus huomioon, olisi varmaan päästy jo tähän mennesssä päätöksiin. Eri osapuolet olisi sidottu uudistukseen ja vältetty monta kiistaa. Samalla olisi tietenkin jouduttu tinkimään keskustalle ja kokoomukselle nyt valmistellussa mallissa tärkeistä asioista, maakuntauudistuksesta ja laajasta valinnanvapaudesta.

Poliittista viisautta ja kaukokatseisuuttavaaditaan koko kansakuntaa koskevissa uudistuksissa. Yksi silmiinpistävä asia on nykymenossa. Ministerit ovat nuorta sukupolvea eivätkä omaa sellaista kokemuksen tuomaa viisautta kuin monet pitkäaikaiset kansanedustajat. Kun seuraaa uutisista monen läntisen demokratian haliitusten ministereitä, voinee todeta, että monella ministereistämme on jokseenkin lyhyt kokemus.

Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »