diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Sote-näytelmä jatkuu heti syksyllä

Eduskunnan syysistuntokautta hallitsee sote. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ja perustuslakivaliokunta antavat mietintönsä. Eduskunnan täysistunto äänestää asiasta. Mitä tähänastisesta käsittelystä voisi oppia?

Sotea on sorvattu jo kauan. Kataisen hallituksen aikana oli monenlaisia malleja. Sipilän hallitus päätyi maakuntamalliin ja valinnanvapauden mukaan ottamiseen aikaisemmasta valmistelusta poikkeavalla tavalla. Hallituskumppanit olivat puun ja kuoren välissä, kun Sipilä esitti erouhkauksensa.

 

Kysymyksesä on historiallisesti valtavan kokoluokan uudistus. Valmistelussa on mukana kolme puoluetta, joista siniset on minipuolue kannatusmittausten mukaan arvioituna. Oppositio vastusta muutosta.

Valmistelussa olisi kannattanut muista seuraava kiinalainen sananlasku:"Kerro, saatan kuunnella. Opeta, saatan muistaa. Ota minut mukaan, ja haluan tehdä sen." Jos edellisen hallituksen alkutaipaleen aikana ja Sipilän hallituksessakin olisi otettu tuo viisaus huomioon, olisi varmaan päästy jo tähän mennesssä päätöksiin. Eri osapuolet olisi sidottu uudistukseen ja vältetty monta kiistaa. Samalla olisi tietenkin jouduttu tinkimään keskustalle ja kokoomukselle nyt valmistellussa mallissa tärkeistä asioista, maakuntauudistuksesta ja laajasta valinnanvapaudesta.

Poliittista viisautta ja kaukokatseisuuttavaaditaan koko kansakuntaa koskevissa uudistuksissa. Yksi silmiinpistävä asia on nykymenossa. Ministerit ovat nuorta sukupolvea eivätkä omaa sellaista kokemuksen tuomaa viisautta kuin monet pitkäaikaiset kansanedustajat. Kun seuraaa uutisista monen läntisen demokratian haliitusten ministereitä, voinee todeta, että monella ministereistämme on jokseenkin lyhyt kokemus.

Uutiset Espoo.fi

Kaupunginhallituksen päätöksiä 17.6.2019

Kaupunginhallitus hyväksyi äänin 13-2 Tapiolan urheilupuiston jalkapallostadionin muodostaman hankekokonaisuuden...

Lue lisää »

Palvelutori palvelee kesällä pienin poikkeuksin

​Ison Omenan palvelutori on suljettu juhannusaattona, perjantaina 21.6.2019 ja juhannuspäivänä, lauantaina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Cure All

Lue lisää »

What is a gig economy and how to navigate it?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A trip down memory lane

I’m excited to let you know that our next “Self Care by the Sea” retreat in October is now open for...

Lue lisää »

Thoughts on growing up

It’s been the most perfect spring weekend here in the Northeast.  The sun is shining, the birds are singing, and...

Lue lisää »