diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Huipulla tuulee

Viime päivinä median huomion kohteena ovat olleet pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkat, kansanedustajien sopeutumiseläkkeet ja viimeisimpänä Finnairin toimitusjohtaja lisäeläke. Samaan hengenvetoon valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi tänään siitä, ettei jakovaraa ole.

Maahan saatiin monien vaiheiden jälkeen kiky-sopimus, joka oli vaikea ratkaisu ay-liikkeelle. Julkisen sektorin työntekijöiden lomarahaa leikattiin ja leikataan vieläkin. Kaikkien työaikaa pidennettiin. Sama menettely ei koskenut yritysten huippua, joiden ansiot ovat nousseet tuplasti muihin verrattuna. Ihmisillä oli varmaan odotus siitä, että pidättyväisyys olisi koskenut kaikkia, myös yritysten johtoa. Koska näin ei ole käynyt, on pettymys luonnollista. Se heeijastuu ilman muuta syksyn palkkaneuvotteluihin.

Johdon osalta on vedottu siihen, että huippujohtajat ostetaan muutoin ulkomaille. Hjallis Harkimo on ihmetellyt julkisuudessa sitä, miksi hän ei tiedä yhtään sellaista tapausta. Ihmisille siis uskotellaan  asiaa, joka ei pidä paikkaansa.

Valtion toiminta Finnairin toimitusjohtajan eläkeasiassa sekin ihmetyttää. Vastoin hallituksen periaatepäätöstä toimitusjohtajalle päätettiin lisäeläke. Eläkeikäkin on normaalia alempi. Voikin kysyä, eikö noissa hommissa pärjää normaaliin eläkeikään, kun ruumiillisenkin työn tekijöiltä sitä edellytetään. Eikö johtajat tule toimeen kovalla eläkkeellä ilman lisäeläkettä? Muiden eläketasioahan on laskettu uudistuksilla. Yhtä vähän ymmärrystä saa aikaisemmin voimassa ollut ja edelleen monia kansanedustajia koskeva eläke-etu aina 65-ikävuoteen asti.

Joskus puhutaan talvisodan hengestä ja yhteisymmärryksestä. Nykyisellä elämänmenolla se on vain kaukainen muisto. Ne, jotka voivat hankkia itselleen muita suurempia etuja, tekevät sen suhteidensa ja hyvä veli -verkostojen avulla. Yhteen hiileen puhaltamisesta on tullut sanahelinää ilman käytännön esimerkkitapauksia. Joutavat puheet kannattaa lopettaa.

Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »