diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Huipulla tuulee

Viime päivinä median huomion kohteena ovat olleet pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkat, kansanedustajien sopeutumiseläkkeet ja viimeisimpänä Finnairin toimitusjohtaja lisäeläke. Samaan hengenvetoon valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi tänään siitä, ettei jakovaraa ole.

Maahan saatiin monien vaiheiden jälkeen kiky-sopimus, joka oli vaikea ratkaisu ay-liikkeelle. Julkisen sektorin työntekijöiden lomarahaa leikattiin ja leikataan vieläkin. Kaikkien työaikaa pidennettiin. Sama menettely ei koskenut yritysten huippua, joiden ansiot ovat nousseet tuplasti muihin verrattuna. Ihmisillä oli varmaan odotus siitä, että pidättyväisyys olisi koskenut kaikkia, myös yritysten johtoa. Koska näin ei ole käynyt, on pettymys luonnollista. Se heeijastuu ilman muuta syksyn palkkaneuvotteluihin.

Johdon osalta on vedottu siihen, että huippujohtajat ostetaan muutoin ulkomaille. Hjallis Harkimo on ihmetellyt julkisuudessa sitä, miksi hän ei tiedä yhtään sellaista tapausta. Ihmisille siis uskotellaan  asiaa, joka ei pidä paikkaansa.

Valtion toiminta Finnairin toimitusjohtajan eläkeasiassa sekin ihmetyttää. Vastoin hallituksen periaatepäätöstä toimitusjohtajalle päätettiin lisäeläke. Eläkeikäkin on normaalia alempi. Voikin kysyä, eikö noissa hommissa pärjää normaaliin eläkeikään, kun ruumiillisenkin työn tekijöiltä sitä edellytetään. Eikö johtajat tule toimeen kovalla eläkkeellä ilman lisäeläkettä? Muiden eläketasioahan on laskettu uudistuksilla. Yhtä vähän ymmärrystä saa aikaisemmin voimassa ollut ja edelleen monia kansanedustajia koskeva eläke-etu aina 65-ikävuoteen asti.

Joskus puhutaan talvisodan hengestä ja yhteisymmärryksestä. Nykyisellä elämänmenolla se on vain kaukainen muisto. Ne, jotka voivat hankkia itselleen muita suurempia etuja, tekevät sen suhteidensa ja hyvä veli -verkostojen avulla. Yhteen hiileen puhaltamisesta on tullut sanahelinää ilman käytännön esimerkkitapauksia. Joutavat puheet kannattaa lopettaa.

Uutiset Espoo.fi

Kaupunginhallituksen päätöksiä 17.6.2019

Kaupunginhallitus hyväksyi äänin 13-2 Tapiolan urheilupuiston jalkapallostadionin muodostaman hankekokonaisuuden...

Lue lisää »

Palvelutori palvelee kesällä pienin poikkeuksin

​Ison Omenan palvelutori on suljettu juhannusaattona, perjantaina 21.6.2019 ja juhannuspäivänä, lauantaina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Cure All

Lue lisää »

What is a gig economy and how to navigate it?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A trip down memory lane

I’m excited to let you know that our next “Self Care by the Sea” retreat in October is now open for...

Lue lisää »

Thoughts on growing up

It’s been the most perfect spring weekend here in the Northeast.  The sun is shining, the birds are singing, and...

Lue lisää »