diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Kirjoittamisen ihanuus

Jonkun meistä on helpompi tuottaa tekstiä kuin jonkun toisen. Moni ajattelee, ettei pysty kirjoittamaan kirjaa. Jos niin uskoo ja asennoituu tuolla tavalla asiaan, ennstus todennäköisesti toteutuu. Ei pääse alkuun taikka alkua pidemmälle. Samoin olen kuullut sanottavan , että kirjoittaminen on helppoa monen kirjan jälkeen.

Asenne, uskomukset ja odotukset vaikuttavat ihmeellisellä tavalla. Se, mihin uskomme, on meille totta. Asenne ratkaisee, millä tavalla ajattelemme ja toimimme uudessa tilanteessa. Odotukset johtavat meitä aina johonkin suuntaan. Aika monella on kokemusta sisäisestä tuntesta tai äänestä, jonka mukaan pitäisi esimerkiksi tekstillä tavoitella täydellisyyttä.

Arkielämä on paljon erilaisempaa kuin monesti osaamme jostakin asiasta kuvitella. Asenteita on vaikea muuttaa puheen ja ajattelun tasolla sanomalla itselle tai toiselle, että kannattaa ajatella positiivisesti. Helpommin sanottu kuin tehty. Oman kokemukseni mukaan jonkin asian aloittaminen ja eteneminen askel askeleelta vie johti tavoitetta. Samalla asennoituminen voi pikku hiljaa muuttua. Maratonjuoksukin aloitetaan aina ensimmäisellä askeleella.

Täydellisyyden tavoittelu harvoin kannattaa. Joku on sanonut osuvasti, että kirja on johonkin vaiheeseen hylätty luonnos. Jokainen kirjailija tietää, että käsikirjoituksen painoonkin jättämisen jälkeen tulee mieleen asioita, joita haluaisi ehkä tarkistaa ja muuttaa. Monesti elämässä riittää, että joissakin asioissa saavuttaa tavoitteet 70-prosenttisesti, joissakin jopa 90-prosenttiseksi. Itselle kannattaakin olla armollinen ja yrittää hyväksyä elämän epätäydellisyys.

Muistan ensimmäistä kirjaa kirjoittaessani miettineeni sitä, millaisia arvioita saan siitä. No, aika monenlaista palautetta tulikin. Eräs arvostamani kirjailija kertoi lehdessä, että kirjani tuntui "hutaisten kasaan muutamasta luentorungosta, joita on sidottu ja paisuteltu latteuksilla." Arvioija oli oikeassa, olisi voinut asian paremminkin hoitaa. Onneksi en lannistunut. Seuraava kirja olikin jo harkitumpi. Risto Kauppisen kauppisen kanssa kirjoittamani kirja "Onnistu alaisena" ylitti kaikki odotuksemme: siitä otettiin viisi painosta ja tehtiin äänikirja.

Toista kirjaa kirjoittaessani en enää ajatellutkaan arvioinnin ankaruutta. Kirjoitin oppiakseni asioita ja ajettelin, että olisi hienoa, jos lukijatkin kirjaasta saisivat ideoita elämäänsä. On selvää, ettei mikään kirja voi eikä sen tarvitse olla kaikille mieleen. Jokaisella on oma tulkintansa samoista ja samoilta näyttävistä asioista.

Kannustan kirjoittamaan. Kirjoittaminen auttaa selventämään omaa ajatusmaailmaa. Se auttaa havaitsemaan, miten vähän oikeasti tiedän jostakin asiasta. Huomenna herättyäni tiedän taas entistäkin vähemmän koko ajan lisääntyvästä tiedosta. Onneksi muillakin on sama tilanne.

Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »