diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Sotessa sotkeutuu


Sote-uudistuksen yksi vaihe lähestyy. Piakkoin päätetään aluejaosta eli siitä, miten monta sotepiiriä maahan perustetaan. Uudistus sisältää vielä monen monta muuta porrasta: miten rahoitus järjestetään, miten omaisuusjärjestelyt hoidetaan, miten hallinto järjestetään, miten yhteistyöjärjestelyille luodaan edellytykset, miten johtopaikat jaetaan, miten henkilöstöä koskevat asiat hoidetaan ja miten koko palveluketju saadaan palvelemaan potilaita ja asiakkaita. Nyt keskustelussa potilas on ollut koko ajan sivuosassa. On sanottu, että uudistus parantaa palveluja ja säästää rahaa. Valmistelua on kuitenkin hoidettu hallintolähtöisesti.

Montako aluetta?
Aluejakoon liittyy monenlaisia virityksiä. Poliittiset päättäjät tutkailevat eri vaihtoehtoja sen mukaan, miten niiden asema missäkin vaihtoehdossa näyttäytyy. Uudistuksessa on kysymys vallasta, vaikka se helposti halutaan julkisuudessa kieltää.
Valta koskee myös sitä, millaisella koulutuksella, muulla osaamisella ja kokemuksella sote-alueiden korkein johto valitaan. Politiikalla on tässäkin näppinsä pelissä, koska poliitikot valitsevat johtajat. Samoin professioiden edustajat käyvät kamppailua keskenään. Mikä on esimerkiksi lääkärijohtajien asema uudessa organisaatiossa?

Status Quo vaikuttaa ajattelussa ja päätöksenteossa

Olemassa oleva tilanne, status quo vaikuttaa joka tapauksessa asiaan monin tavoin. Uudistus muuttaa nykytilannetta. Hallinto pienenee. Aiemmin eri organisaatioissa toimineet sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat joutuvat tekemään aikaisempaa enemmän yhteistyötä keskenään. Kahden sektorin yhdistäminen merkitsee kulttuurien törmäyksiä ja uudenlaisten yhteistyömuotojen ja tapojen luomista. Jokin taho voi kokea menettävänsä, jokin toinen taas voittavansa.

Sisäinen yhteistyö

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä on luonnollisesti erilaisia toimintakulttuureja. Sairaaloissa, terveyskeskuksissa, sosiaalitoimistoissa, sosiaalitoimen laitoksissa, avohuollon yksiköissä jne. Niiden mukauttaminen henkilöstön keskinäistä yhteistyötä vaatii monenlaisia ponnisteluja. Tarvitaan tahtoa ja kykyä muuttaa vakiintuneita toimintatapoja. Tarvitaan osallistuvaa ja osallistavaa johtamista: vuorovaikutteisuutta, näkemyksellisyyttä ja esimerkkiä. Tarvitaan osaamisen jatkuvaa kehittämistä ja mahdollisuutta sen käyttämiseen ilman reviirikiistoja. Tarvitaan yhteistä ymmärrystä toiminnan merkityksestä ja myös onnistumisten esille nostamista. Tarvitaan uskoa ja toivoa uudistusten onnistumisesta.

Järkevää varojen käyttöä

Nykyinen monikanavainen rahoitusmalli on uudistettava, jotta sote-uudistusella saavutetaan haluttuja tuloksia. Tällöin törmätään väistämättä eturistiriitoihin. Miten käy Kelan yksityissektorin hoidoista maksettavien korvausten? Mitä tapahtuu työterveydenhuollolle? Nythän työnantajat saavat reilun korvauksen työterveydenhuollon kuluistaan, tosiasiassa yhä enemmän sairaudenhoidosta, verrattuna siihen, että ihminen käyttää muuten yksityissektorin lääkäripalveluja.

Mikä on koko ajan laajenevan yksityissektorin eri toimijoiden rooli uudistuvassa sotessa? On selvää, että yksityissektori on lobannut ja lobbaa yhä vahvemmin päättäjiä tässä asiassa. Yksityissektori rakentaa tällä hetkellä yhä enemmän uusia sairaaloita ja muita toimipaikkoja. Kunnat ostavat yksityispalveluja soten viipyessä.

Potilaan asema?

Vaikka varsinkin vaalien alla puhutaan voimakkaasti potilaan asemasta, valmistelua koskeva puhe koskee nimenomaan hallinnon järjestämistä. Potilasta kiinnostaa eniten se, miten nopeasti hän saa apua, miten asiantuntevaa hoitoa tai muuta palvelua hän saa, mitä hän itse maksaa, mistä palvelua saa jne.

Tietojärjestelmät

Tietojärjestelmät ovat tunnetusti yksi sosiaali- ja terveydenhuollon akilleen kantapää. Kunnat ja kuntayhtymät ovat olleet järjestelmätoimittajien kultamuna: käytössä on satoja eri järjestelmiä. Jokainen toimittaja pystyy rahastamaan omilla systeemeillään. Nytkin HUS-piirissä hankitaan kallis järjestelmä, johon Espoo ei tule mukaan. Hyvin voi kysyä, eikö valtiovallan olisi pitänyt jo aiemmin puuttua päättäväisesti asiaan ja huolehtia koko maata koskevan yhtenäisen järjestelmän toteutuksesta? Mitenhän eri sote-alueiden järjestelmien kesken pystytään tulevaisuudessa siirtämään joustavasti tietoa?

Suomi vs suurkaupungit

Sote-uudistuksen pitkittymistä on perusteltu asian vaikeudella. Toki se on sitäkin. Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että maailmassa on paljon suurkaupunkeja, joissa on enemmän asukkaita kuin koko Suomessa, tai joissa on joka tapauksessa miljoonia asukkaita. Miten ne ovat pystyneet järjestämään palvelunsa?

Perustuslaki uudistuksen pullonkaulana

Sote-uudistuksen valmistelussa on törmätty perustuslaillisiin ongelmiin ja siinä kuntien asemaan. Niin tärkeä kuin perustuslaki onkin, aina voi kysyä, muodostuuko se jälleen jarruksi, vaikka uudistus saisi koko eduskunnan puolelleen. Perustuslain muuttaminen on tunnetusti hidas prosessi. Toivottavasti valmistelussa ei törmätä enää tällaisiin ylivoimaisiin esteisiin.

Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »