diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Vaalitappion analyysi

Vaalitappion kokeneet puolueet tekevät eri tavoin analyysia tappionsa syistä. Perinteisesti kootaan osaajien porukka, joka miettii ja analysoi. Lopuksi kirjoitetaan raportti. Mikä muuttuu?

Vaaleissa on aina kysymys siitä, kenelle kansalainen antaa sen ainoan merkittävän asian: yhden äänensä. Eri ihmisten ratkaisuun vaikuttavat mitä erilaisimmat tekijät. Joku perii puoluekannan äidinmaidostaan, joku ajattelee tekevänsä järkiratkaisun, joku äänestää tuttua ja luotettavaksi kokemaansa ehdokasta, joku vaihtaa usein ehdokasta ja puoluetta jne.

Perinteinen tapa analysoida voiton tai tappion syitä liittyy siihen, että puolueen sisäpiiri kuvittelee tietävänsä kokemuksensa ja osaamisensa pohjalta ne perimmäiset syyt. Tällöin asioita katsotaan ylhäältä tornista laspäin, kansalainen objektina. Kuitenkin kansalainen on vaaleissa subjekti, joka valitsee, kenelle äänensä antaa. Sen vuoksi kannattaisiko kysely aloittaakin sieltä eli kansalaisten keskuudesta? Mitä he ajattelevat puolueen sanomasta, puluejohdon esiintymisestä,ehdokkaiden moninaisuudesta, puolueen näkymisestä, harjoitetusta hallituspolitiikasta, näkymisestä mediassa ja muutoin, ihmisille tärkeimpien asioiden esillä pitämisestä jne? Tämän vaiheen jälkeen on aihetta koota tiedon ja ajatusten murusia johtopäätöksiä varten. Näissä kartoituksissa voi löytyä ituja myös uuden rakentamiseen.

Puheet siitä, että puolueen johto uudistaa puolueen, ovat nekin ylhäältä päin ohjattavaa toimintaa. Puolueet elävät ja kehittyvät sitä kautta, että ihmiset haluavat törmäyttää erilaisia ajatuksiaan yhdessä toimimalla. Yksimielisyys ei ole vain etu, se voi olla merkiki pysähtyneisyydestä. Kenenkään ei pidä kuvitella, että puolueen puheenjohtajalla tai muullakaan johdolla on viisastenkivi uudistamiseen. Se tapahtuu ihmisten kautta, heitä kuunnellen ja toimintaan innostaen.

Uutiset Espoo.fi

Kaupunginhallituksen päätöksiä 17.6.2019

Kaupunginhallitus hyväksyi äänin 13-2 Tapiolan urheilupuiston jalkapallostadionin muodostaman hankekokonaisuuden...

Lue lisää »

Palvelutori palvelee kesällä pienin poikkeuksin

​Ison Omenan palvelutori on suljettu juhannusaattona, perjantaina 21.6.2019 ja juhannuspäivänä, lauantaina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Cure All

Lue lisää »

What is a gig economy and how to navigate it?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A trip down memory lane

I’m excited to let you know that our next “Self Care by the Sea” retreat in October is now open for...

Lue lisää »

Thoughts on growing up

It’s been the most perfect spring weekend here in the Northeast.  The sun is shining, the birds are singing, and...

Lue lisää »