diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Vaalitappion analyysi

Vaalitappion kokeneet puolueet tekevät eri tavoin analyysia tappionsa syistä. Perinteisesti kootaan osaajien porukka, joka miettii ja analysoi. Lopuksi kirjoitetaan raportti. Mikä muuttuu?

Vaaleissa on aina kysymys siitä, kenelle kansalainen antaa sen ainoan merkittävän asian: yhden äänensä. Eri ihmisten ratkaisuun vaikuttavat mitä erilaisimmat tekijät. Joku perii puoluekannan äidinmaidostaan, joku ajattelee tekevänsä järkiratkaisun, joku äänestää tuttua ja luotettavaksi kokemaansa ehdokasta, joku vaihtaa usein ehdokasta ja puoluetta jne.

Perinteinen tapa analysoida voiton tai tappion syitä liittyy siihen, että puolueen sisäpiiri kuvittelee tietävänsä kokemuksensa ja osaamisensa pohjalta ne perimmäiset syyt. Tällöin asioita katsotaan ylhäältä tornista laspäin, kansalainen objektina. Kuitenkin kansalainen on vaaleissa subjekti, joka valitsee, kenelle äänensä antaa. Sen vuoksi kannattaisiko kysely aloittaakin sieltä eli kansalaisten keskuudesta? Mitä he ajattelevat puolueen sanomasta, puluejohdon esiintymisestä,ehdokkaiden moninaisuudesta, puolueen näkymisestä, harjoitetusta hallituspolitiikasta, näkymisestä mediassa ja muutoin, ihmisille tärkeimpien asioiden esillä pitämisestä jne? Tämän vaiheen jälkeen on aihetta koota tiedon ja ajatusten murusia johtopäätöksiä varten. Näissä kartoituksissa voi löytyä ituja myös uuden rakentamiseen.

Puheet siitä, että puolueen johto uudistaa puolueen, ovat nekin ylhäältä päin ohjattavaa toimintaa. Puolueet elävät ja kehittyvät sitä kautta, että ihmiset haluavat törmäyttää erilaisia ajatuksiaan yhdessä toimimalla. Yksimielisyys ei ole vain etu, se voi olla merkiki pysähtyneisyydestä. Kenenkään ei pidä kuvitella, että puolueen puheenjohtajalla tai muullakaan johdolla on viisastenkivi uudistamiseen. Se tapahtuu ihmisten kautta, heitä kuunnellen ja toimintaan innostaen.

Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »