diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Miksi rakennusurakoiden ja monien projektien hinnat karkaavat?

Saamme säännöllisesti lukea lehdistä siitä, miten esimerkiksi länsi-metron hinta on noussut suunnitellusta. Tämä ei ole uutta. Näin tapahtuu jatkuvasti. Amos Tversky ja Daniel Kahneman puhuvat suunnitteluharhasta. Asioita ennustetaan liian optimisesti. Tällä harhalla tarkoitetaan, että suunnitelmat ennusteet ovat epärealistisen lähellä parhaan tapauksen toteutumista ja että ennustettavuutta voitaisiin parantaa tutkimalla tietoja samankaltaisista tapauksista.

Daniel Kahneman antaa kirjassaan Ajattelu oivallisen esimerkkitapauksen:
"Heinäkuussa 1977 ehdotetun, Edinburghiin ranennettavan Skotlannin parlamenttitalon kustannuksiksi arvioitiin 40 miljoonaa puntaa. Heinäkuussa 1999 rakennusbudjetti oli noussut 109 miljoonaan puntaan. Huhtikuussa 200 lainsäätäjät määräsivät 195 miljoonan punnan "katon kustannuksille". Marraskuussa 2001 he vaativat arvioita "lopullisista kustannuksista", jotka setettiin 241 miljoonaan puntaan. Tämä arvio nousi kaksi kertaa vuonna 2002 päätyen 294,6 miljoonaan puntaan. Se nousi vielä kolme kertaa vuonna 2003 saavuttaen kesäkuussa 375,8 miljoonaa puntaa. Rakennus valmistui viimein vuonna 2004 arviolta noin 431 miljoonan punnan kustannuksin."

Kahnemanin mukaan suunnittelijoiden ja päättäjien optimismi ei ole ainoa syy tällaisiin kustannusten ylityksiin. Urakoitsijat käärivät parhaat voitot, kun alkuperäisiä suunnitelmia laajennetaan. Tämähhän on aika yleistä. Tilaajalle tarjotaan montaa uutta "etua". Kaikki tämä tietenkin maksaa ja korottaa kustannuksia. Päättäjillä pitääkin olla kanttia selvityttää asiat mahdollisimman huolellisesti etukäteen ja pidättäytyä suunnitelmissa ilman turhia rönsyjen lisäämistä.

Kun kysytään, kenen vastuulla isot poikkeamat ja kustannusten lisäykset ovat, normaalit vastaukset koskevat yleistä kustannustason nousua, odottamattomia vaikeuksia ja vasta toteutusvaiheessa esille tulleita muutostarpeita. Poliittiset päättäjät sanovat kantavansa poliittisen vastuun. Se ei välttämättä tarrkoita mitään konkreettista. Yhtä vähän asiaa esitelleet korkeat virkamiehet joutuvat ylityksistä vastuuseen. Vastuuseen joutuvat kansalaiset, jotka joutuvat maksamaan pahimmillaan moninkertaiset kustannukset alkuperäisiin suunnitelmiin verrattuna.

Uutiset Espoo.fi

Kaupunginhallituksen päätöksiä 17.6.2019

Kaupunginhallitus hyväksyi äänin 13-2 Tapiolan urheilupuiston jalkapallostadionin muodostaman hankekokonaisuuden...

Lue lisää »

Palvelutori palvelee kesällä pienin poikkeuksin

​Ison Omenan palvelutori on suljettu juhannusaattona, perjantaina 21.6.2019 ja juhannuspäivänä, lauantaina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Cure All

Lue lisää »

What is a gig economy and how to navigate it?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A trip down memory lane

I’m excited to let you know that our next “Self Care by the Sea” retreat in October is now open for...

Lue lisää »

Thoughts on growing up

It’s been the most perfect spring weekend here in the Northeast.  The sun is shining, the birds are singing, and...

Lue lisää »