diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Miksi rakennusurakoiden ja monien projektien hinnat karkaavat?

Saamme säännöllisesti lukea lehdistä siitä, miten esimerkiksi länsi-metron hinta on noussut suunnitellusta. Tämä ei ole uutta. Näin tapahtuu jatkuvasti. Amos Tversky ja Daniel Kahneman puhuvat suunnitteluharhasta. Asioita ennustetaan liian optimisesti. Tällä harhalla tarkoitetaan, että suunnitelmat ennusteet ovat epärealistisen lähellä parhaan tapauksen toteutumista ja että ennustettavuutta voitaisiin parantaa tutkimalla tietoja samankaltaisista tapauksista.

Daniel Kahneman antaa kirjassaan Ajattelu oivallisen esimerkkitapauksen:
"Heinäkuussa 1977 ehdotetun, Edinburghiin ranennettavan Skotlannin parlamenttitalon kustannuksiksi arvioitiin 40 miljoonaa puntaa. Heinäkuussa 1999 rakennusbudjetti oli noussut 109 miljoonaan puntaan. Huhtikuussa 200 lainsäätäjät määräsivät 195 miljoonan punnan "katon kustannuksille". Marraskuussa 2001 he vaativat arvioita "lopullisista kustannuksista", jotka setettiin 241 miljoonaan puntaan. Tämä arvio nousi kaksi kertaa vuonna 2002 päätyen 294,6 miljoonaan puntaan. Se nousi vielä kolme kertaa vuonna 2003 saavuttaen kesäkuussa 375,8 miljoonaa puntaa. Rakennus valmistui viimein vuonna 2004 arviolta noin 431 miljoonan punnan kustannuksin."

Kahnemanin mukaan suunnittelijoiden ja päättäjien optimismi ei ole ainoa syy tällaisiin kustannusten ylityksiin. Urakoitsijat käärivät parhaat voitot, kun alkuperäisiä suunnitelmia laajennetaan. Tämähhän on aika yleistä. Tilaajalle tarjotaan montaa uutta "etua". Kaikki tämä tietenkin maksaa ja korottaa kustannuksia. Päättäjillä pitääkin olla kanttia selvityttää asiat mahdollisimman huolellisesti etukäteen ja pidättäytyä suunnitelmissa ilman turhia rönsyjen lisäämistä.

Kun kysytään, kenen vastuulla isot poikkeamat ja kustannusten lisäykset ovat, normaalit vastaukset koskevat yleistä kustannustason nousua, odottamattomia vaikeuksia ja vasta toteutusvaiheessa esille tulleita muutostarpeita. Poliittiset päättäjät sanovat kantavansa poliittisen vastuun. Se ei välttämättä tarrkoita mitään konkreettista. Yhtä vähän asiaa esitelleet korkeat virkamiehet joutuvat ylityksistä vastuuseen. Vastuuseen joutuvat kansalaiset, jotka joutuvat maksamaan pahimmillaan moninkertaiset kustannukset alkuperäisiin suunnitelmiin verrattuna.

Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »