diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Avun pyytäminen

Jokainen tarvitsee työssään ja muussa elämässään toisten apua. Avun pyytäminen ei ole aina itsestäänselvyys. Apua tarvitseva voi ajatella, että hän paljastaa pyynnöllään omaan tietämättömyýytensä ja epäpätevyytensä. Syynä voi olla myös se, ettei usko saavansa kuitenkaan apua. Joku saattaa myös ajatella, että on parasta yrittää pärjätä omin keinoin, koska apua pyytämällä joutuisi kiitollisuuden velkaan. Mikä avuksi?

Lähtökohtana voi pitää sitä, että kannattaa osoittaa itse olevansa valmis auttamaan muita. Tarvittaessa voi hienovaraisesti kysyä kavereilta, voisiko auttaa jossakin asiassa.

Avun pyytämisessä on tärkeää kertoa toiselle ihmiselle, minkä vuoksi pyytää apua, millaista apua haluaa toiselta, mitä haluaa toisen tekevän ja milloin haluaa tuota apua. Mitä täsmällisemmin avun tarpeen esittää, sitä helpompi toisen on vastata pyyntöön. Jos hän ei voi itse jostakin syystä auttaa, hän voi ohjata pyytäjän jonkun toisen luo.

Työpaikoilla kulttuuri vaikuttaa siihen, miten apua pyydetään ja annetaan. Jos auttamiseen ja avun pyytämiseen rohkaistaan, on selvää, että auttaminen on läsnä vahvana kulttuuripiirteenä.

Apua pyydettäessä ei voi tarkkaan tietää, mitä toinen ihminen tietää asiasta, eikä sitäkään, kuka osaisi neuvoa parhaiten. Mitä laajemmat sosiaaliset verkostot ihmisellä on, sitä paremmat mahdollisuudet hänellä on saada apua. Sosiaalinen media tavoittaa tarvittaessa valtavat määrät ihmisiä ja tuo toinen toisensa tiedon lähteille. Jos jollakin on esimerkiksi 500 FB-kaveria ja kaikilla kavereilla vastaavasti 500 kaveria, on mahdollista pyytää apua 250 000 ihmiseltä. Joku heistä tietää ja osaa neuvoa kysyjää eteen päin.

Itse olen vuosia toteuttanut Larry Wilsonin viittä ihmeitä tekevää sanaa "Minulla on ongelma, tarvitsen apuasi." Luonnollisesti pyydän apua hienovaraisemmin ja omalla tavallani tilanteeseen soveltaen. Harvoin olen kohdannut tilannetta, etten olisi jollakin tavalla saanut apua.


Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »