diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Ministerien onnistuminen

Tänään uutisoidaan  siitä, että aaluelehtien teettämän kyselyn mukaan 40 prosenttia suomalaisista katsoo, ettei valtiovarainministeri Antti Rinne ole onnistunut tehtävässään. Viime viikolla uutisoitiin siitä, että pääminitseri Alexander Stubb on toiminnallaan alentanut pääministerin arvovaltaa. Tänä aamuna kerrottiin, että keskusta on yhdeksän prosenttiyksikön erolla kokoomukseen suosituin puolue.

Erilaiset gallupit ovat vaalien lähestyessä yhä enemmän esillä mediassa. Ne todennäköisesti myös ohjaavat joidenkin ihmisten vaalikäyttäytymistä, vaikka sanotaan, että kyllä kansalaiset osaavat tehdä itsenäisiä päätöksiä. Kuitenkin nousussa olevan puolueen on helpompi saada lisää kannatusta kuin sellaisen puolueen, jonka kannatuslukemat ovat laskusuunnassa. Voittajan kyytiin on helpompi mennä.

Mistä kannatuslukemat kertovat? Varmaan monenlaisista asioista. Hallituksen tavoitteet ja toteutuneet tulokset ovat yksi mittari. Samalla kannattaa muistaa, että pääministeri ja valtiovarainministeri hyppäsivät vertauskuvallisesti liikkuvaan junaan ja toteuttamaan käytännössä Kataisen hallituksen ohjelmaa, vaikka muodollisesti tehtiin uusi hallitusohjelma. Nykyisen taloustilanteen oloissa keskeisten ministerien on vaikea saavuttaa hyviä kannatuslukemia. Mitä enemmän leikataan menoja, sitä enemmän on kansalaisia, joihin leikkaukset kohdistuvat. Heiltä on vaikea saada hyväksyntää. Toki julkinen esiintyminenkin vaikuttaa. Pääministeriltä odotetaan käyttäytymistä, joka heijastelee jollakin tavalla aikaisempien pääministerien toimintaa. Radikaaleja muutoksia ei hevin hyvällä katsota.

Ministerien toiminnan arvioinnissa huomio kiinnittyy helposti ajankohtaiseen ja viimeaikaiseen toimintaan. Päätösten vaikutuksia vuosien päähän ei ole helppo arvioida. Harva kansalaisista pystynee arvioimaan sitä, mihin asioihin maan talouskehityksessä yksittäiset ministerit ja koko hallituskaan pystyy tehokkaasti vaikuttamaan. Vielä vaikeampi on arvioida sitä, miten eri tavoin oppositiopuolueet olisivat samoissa olosuhteissa oikeasti maata hallinneet.

Vaikea taloustilanne jatkuu. Sen vuoksi puolueilta on lupa odottaa vaaleissa mahdollisimman konkreettisia näkemyksiä tavoitteista ja keinoista ohjata Suomi-laivaa. Maailmaa syleilevät vaalien iskulauseet eivät vakuuta.

Uutiset Espoo.fi

Kaupunginhallituksen päätöksiä 17.6.2019

Kaupunginhallitus hyväksyi äänin 13-2 Tapiolan urheilupuiston jalkapallostadionin muodostaman hankekokonaisuuden...

Lue lisää »

Palvelutori palvelee kesällä pienin poikkeuksin

​Ison Omenan palvelutori on suljettu juhannusaattona, perjantaina 21.6.2019 ja juhannuspäivänä, lauantaina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Cure All

Lue lisää »

What is a gig economy and how to navigate it?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A trip down memory lane

I’m excited to let you know that our next “Self Care by the Sea” retreat in October is now open for...

Lue lisää »

Thoughts on growing up

It’s been the most perfect spring weekend here in the Northeast.  The sun is shining, the birds are singing, and...

Lue lisää »