diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Ministerien onnistuminen

Tänään uutisoidaan  siitä, että aaluelehtien teettämän kyselyn mukaan 40 prosenttia suomalaisista katsoo, ettei valtiovarainministeri Antti Rinne ole onnistunut tehtävässään. Viime viikolla uutisoitiin siitä, että pääminitseri Alexander Stubb on toiminnallaan alentanut pääministerin arvovaltaa. Tänä aamuna kerrottiin, että keskusta on yhdeksän prosenttiyksikön erolla kokoomukseen suosituin puolue.

Erilaiset gallupit ovat vaalien lähestyessä yhä enemmän esillä mediassa. Ne todennäköisesti myös ohjaavat joidenkin ihmisten vaalikäyttäytymistä, vaikka sanotaan, että kyllä kansalaiset osaavat tehdä itsenäisiä päätöksiä. Kuitenkin nousussa olevan puolueen on helpompi saada lisää kannatusta kuin sellaisen puolueen, jonka kannatuslukemat ovat laskusuunnassa. Voittajan kyytiin on helpompi mennä.

Mistä kannatuslukemat kertovat? Varmaan monenlaisista asioista. Hallituksen tavoitteet ja toteutuneet tulokset ovat yksi mittari. Samalla kannattaa muistaa, että pääministeri ja valtiovarainministeri hyppäsivät vertauskuvallisesti liikkuvaan junaan ja toteuttamaan käytännössä Kataisen hallituksen ohjelmaa, vaikka muodollisesti tehtiin uusi hallitusohjelma. Nykyisen taloustilanteen oloissa keskeisten ministerien on vaikea saavuttaa hyviä kannatuslukemia. Mitä enemmän leikataan menoja, sitä enemmän on kansalaisia, joihin leikkaukset kohdistuvat. Heiltä on vaikea saada hyväksyntää. Toki julkinen esiintyminenkin vaikuttaa. Pääministeriltä odotetaan käyttäytymistä, joka heijastelee jollakin tavalla aikaisempien pääministerien toimintaa. Radikaaleja muutoksia ei hevin hyvällä katsota.

Ministerien toiminnan arvioinnissa huomio kiinnittyy helposti ajankohtaiseen ja viimeaikaiseen toimintaan. Päätösten vaikutuksia vuosien päähän ei ole helppo arvioida. Harva kansalaisista pystynee arvioimaan sitä, mihin asioihin maan talouskehityksessä yksittäiset ministerit ja koko hallituskaan pystyy tehokkaasti vaikuttamaan. Vielä vaikeampi on arvioida sitä, miten eri tavoin oppositiopuolueet olisivat samoissa olosuhteissa oikeasti maata hallinneet.

Vaikea taloustilanne jatkuu. Sen vuoksi puolueilta on lupa odottaa vaaleissa mahdollisimman konkreettisia näkemyksiä tavoitteista ja keinoista ohjata Suomi-laivaa. Maailmaa syleilevät vaalien iskulauseet eivät vakuuta.

Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »