diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Perhesurmat ja kunnalliset palvelut

Äskettäin tapahtuneet perhesurmat ovat nostaneet yhä uudelleen keskusteluun sen, millä tavalla perheitä voitaisiin auttaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Nythän avun saaminen voi olla vaikeaa ja monessa tapauksessa se on myöhäistä.

Poliitikot puhuvat kauniisti tulossa olevista lainsäädännöllisistä hankkeista, sote-uudistuksesta ja sosiaalihuoltolaista. Toki lainsäädännöllä on asiassa merkitystä, mutta paljon riippuu kuntien voimavaroista ja niiden kohdentamisesta. Jo nyt lapsia on sijoitettuina kodin ulkopuolelle lähes 20 000. Tämä osoittaa, ettei ennakolta ehkäisevään toimintaan ole herätty ja kiinnitetty riittävästi huomiota. Tilanteesta ei vaikea löytää hyötyjiä, ellei sellaisiksi lueta lastensuojelulaitoksia ylläpitäviä yksityisiä yrityksiä. Lapset ja perheet tuskin haluaisivat tällaista tilannetta itselleen. Yhteiskunnalle lastem kodin ulkouolelle tapahtuvista sijoituksista aiheutuu monin verroin suuremmat kulut kuin ennakolta annetusta avusta. Kaikkia sijoituksia ei tietenkään voida koskaan estää, vaikka millä tavalla järjestettäisiin palvelut.

Kunnilla on iso vastuu siinä, miten ne palvelunsa järjestävät. Kysymys on pitkälti myös asenteista. Ennalta ehkäisevän työn tuloksia ei voida välittömästi laskea talousarviossa menosäästöiksi. On houkutuksena säästää nimenomaan ehkäisevästä toiminnasta.

Vaikka isolla osalla perheistä menee hyvin, heikosti pärjääviä perheitä on riittämiin. Taloudellinen ahdinko ajaa ihmisiä myös muutoin vaikeuksiin. Tarvitaan paitsi yhteiskunnan myös meidän kaikkien kansalaisten toimintaa. Osaammeko havaita esimerkiksi naapurin ongelmat, jotka vaatisivat toimenpiteitä? Tarjoammeko auttavaa kättämme? Ilmoitammeko tarvittaessa viranomaisille avun tarpeesta?

Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »