diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Perhesurmat ja kunnalliset palvelut

Äskettäin tapahtuneet perhesurmat ovat nostaneet yhä uudelleen keskusteluun sen, millä tavalla perheitä voitaisiin auttaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Nythän avun saaminen voi olla vaikeaa ja monessa tapauksessa se on myöhäistä.

Poliitikot puhuvat kauniisti tulossa olevista lainsäädännöllisistä hankkeista, sote-uudistuksesta ja sosiaalihuoltolaista. Toki lainsäädännöllä on asiassa merkitystä, mutta paljon riippuu kuntien voimavaroista ja niiden kohdentamisesta. Jo nyt lapsia on sijoitettuina kodin ulkopuolelle lähes 20 000. Tämä osoittaa, ettei ennakolta ehkäisevään toimintaan ole herätty ja kiinnitetty riittävästi huomiota. Tilanteesta ei vaikea löytää hyötyjiä, ellei sellaisiksi lueta lastensuojelulaitoksia ylläpitäviä yksityisiä yrityksiä. Lapset ja perheet tuskin haluaisivat tällaista tilannetta itselleen. Yhteiskunnalle lastem kodin ulkouolelle tapahtuvista sijoituksista aiheutuu monin verroin suuremmat kulut kuin ennakolta annetusta avusta. Kaikkia sijoituksia ei tietenkään voida koskaan estää, vaikka millä tavalla järjestettäisiin palvelut.

Kunnilla on iso vastuu siinä, miten ne palvelunsa järjestävät. Kysymys on pitkälti myös asenteista. Ennalta ehkäisevän työn tuloksia ei voida välittömästi laskea talousarviossa menosäästöiksi. On houkutuksena säästää nimenomaan ehkäisevästä toiminnasta.

Vaikka isolla osalla perheistä menee hyvin, heikosti pärjääviä perheitä on riittämiin. Taloudellinen ahdinko ajaa ihmisiä myös muutoin vaikeuksiin. Tarvitaan paitsi yhteiskunnan myös meidän kaikkien kansalaisten toimintaa. Osaammeko havaita esimerkiksi naapurin ongelmat, jotka vaatisivat toimenpiteitä? Tarjoammeko auttavaa kättämme? Ilmoitammeko tarvittaessa viranomaisille avun tarpeesta?

Uutiset Espoo.fi

Kaupunginhallituksen päätöksiä 17.6.2019

Kaupunginhallitus hyväksyi äänin 13-2 Tapiolan urheilupuiston jalkapallostadionin muodostaman hankekokonaisuuden...

Lue lisää »

Palvelutori palvelee kesällä pienin poikkeuksin

​Ison Omenan palvelutori on suljettu juhannusaattona, perjantaina 21.6.2019 ja juhannuspäivänä, lauantaina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Cure All

Lue lisää »

What is a gig economy and how to navigate it?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A trip down memory lane

I’m excited to let you know that our next “Self Care by the Sea” retreat in October is now open for...

Lue lisää »

Thoughts on growing up

It’s been the most perfect spring weekend here in the Northeast.  The sun is shining, the birds are singing, and...

Lue lisää »