diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Vanhustenhuollon laatu

Vanhuspalvelulaki saatettiin voimaan monivaiheisen valmistelun jälkeen. Lain toivottiin yhtenäistävän asioita ja tuovan parannusta vanhustenhuoltoon. Kaikki ei ole kuitenkaan niin kuin pitäisi olla.

Kuntien ohella yksityissektori tuottaa merkittävän osalta palveluista. Monet yritykset ja muut yhteisöt toimivat moitteettomasti, huolehtivat henkilöstöstä ja asiakkaistaan asianmukaisesti. Joukkoon mahtuu myös niitä, jotka tekevät puhtaasti bisnestä. Kaikesta halutaan kannattavuuden ja voittojen nimissä säästää. Henkilökunta joutuu toimimaan vastoin omia eettisiä periaatteitaan. Tietenkään kaikki kunnallisetkaan toimijat eivät ole esimerkillisiä.

Vaikka toimintaa valvotaan, se jää monissa tapauksissa ohueksi heikkojen henkilöstövoimavarojen takia. Tarkastavalla henkilöstöllä on liikaa töitä. Tulevaisuus ei lupaa juuri parempaa.

Omaisten rooli korostuu. Heisän on uskallettava puuttua havaitsemiinsa epäkohtiin. Jos hoidettavalla ei ole omaisia, jotka käyvät hänen luonaan, tilanne on erilainen. Samoin henkilökunnalta vaaditaan rohkeutta ilmoittaa epäkohdista.

Kun vanhuusväestön määrä kasvaa ja samalla myös hoidon tarve lisääntyy, vaikka terveitä elinvuosia onkin keskimäärin aikaisempaa enemmän, ikäihmisten hoito joutuu koetukselle. Ihmisten antamaa hoitoa ei voida aidosti korvata koneilla ja automaatiolla. Tulevaisuudessa joudutaan kysymään, saadaanko alalle pätevää koulutettua henkilökuntaa ja miten huolehditaan myös henkilökunnan työkunnosta. Henkilöstön pitäisi olla tärkein voimavara myös käytännössä, ei vain strategiapapereissa ja julkisissa puheissa.

Ensi kevään eduskuntavaalikeskusteluissa kuulemme kauniita puheita siitä, miten päättäjät huolehtivat tasa-arvoisista sosiaali- ja terveyspalveluista koko maassa. Samanaikaisesti voimme havaita, miten Kataisen hallituksen yksi kärkihanke, sote-uudistus etenee kompuroisen puolueiden käsittelyssä. Päättäjiltä odotetaan konkreettisia tekoja.

Uutiset Espoo.fi

Kaupunginhallituksen päätöksiä 17.6.2019

Kaupunginhallitus hyväksyi äänin 13-2 Tapiolan urheilupuiston jalkapallostadionin muodostaman hankekokonaisuuden...

Lue lisää »

Palvelutori palvelee kesällä pienin poikkeuksin

​Ison Omenan palvelutori on suljettu juhannusaattona, perjantaina 21.6.2019 ja juhannuspäivänä, lauantaina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Cure All

Lue lisää »

What is a gig economy and how to navigate it?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A trip down memory lane

I’m excited to let you know that our next “Self Care by the Sea” retreat in October is now open for...

Lue lisää »

Thoughts on growing up

It’s been the most perfect spring weekend here in the Northeast.  The sun is shining, the birds are singing, and...

Lue lisää »