diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Vanhustenhuollon laatu

Vanhuspalvelulaki saatettiin voimaan monivaiheisen valmistelun jälkeen. Lain toivottiin yhtenäistävän asioita ja tuovan parannusta vanhustenhuoltoon. Kaikki ei ole kuitenkaan niin kuin pitäisi olla.

Kuntien ohella yksityissektori tuottaa merkittävän osalta palveluista. Monet yritykset ja muut yhteisöt toimivat moitteettomasti, huolehtivat henkilöstöstä ja asiakkaistaan asianmukaisesti. Joukkoon mahtuu myös niitä, jotka tekevät puhtaasti bisnestä. Kaikesta halutaan kannattavuuden ja voittojen nimissä säästää. Henkilökunta joutuu toimimaan vastoin omia eettisiä periaatteitaan. Tietenkään kaikki kunnallisetkaan toimijat eivät ole esimerkillisiä.

Vaikka toimintaa valvotaan, se jää monissa tapauksissa ohueksi heikkojen henkilöstövoimavarojen takia. Tarkastavalla henkilöstöllä on liikaa töitä. Tulevaisuus ei lupaa juuri parempaa.

Omaisten rooli korostuu. Heisän on uskallettava puuttua havaitsemiinsa epäkohtiin. Jos hoidettavalla ei ole omaisia, jotka käyvät hänen luonaan, tilanne on erilainen. Samoin henkilökunnalta vaaditaan rohkeutta ilmoittaa epäkohdista.

Kun vanhuusväestön määrä kasvaa ja samalla myös hoidon tarve lisääntyy, vaikka terveitä elinvuosia onkin keskimäärin aikaisempaa enemmän, ikäihmisten hoito joutuu koetukselle. Ihmisten antamaa hoitoa ei voida aidosti korvata koneilla ja automaatiolla. Tulevaisuudessa joudutaan kysymään, saadaanko alalle pätevää koulutettua henkilökuntaa ja miten huolehditaan myös henkilökunnan työkunnosta. Henkilöstön pitäisi olla tärkein voimavara myös käytännössä, ei vain strategiapapereissa ja julkisissa puheissa.

Ensi kevään eduskuntavaalikeskusteluissa kuulemme kauniita puheita siitä, miten päättäjät huolehtivat tasa-arvoisista sosiaali- ja terveyspalveluista koko maassa. Samanaikaisesti voimme havaita, miten Kataisen hallituksen yksi kärkihanke, sote-uudistus etenee kompuroisen puolueiden käsittelyssä. Päättäjiltä odotetaan konkreettisia tekoja.

Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »