diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Kannattaa lukea

Katsoin eilen youTubesta professori Esa Saarisen 60-vuotisjuhlatilaisuuden puheita. Nokian ex-toimitusjohtaja Jorma Ollila kertoi Yhdysvalloissa tehdystä kyselystä, jonka mukaan puolet yritysjohtajista ei ollut lukenut yhtään kirjaa vuoteen. Aikamoinen tieto! Ollila kertoi näkemyksenään, ettei maamme tilanne liene kummoisempi. Miksi siis lukea?

Jokainen, joka lukee kohtuullisen paljon, tietää lukemisen monet hyödyt. Asioihin saa uusia näkökulmia. Näkökulmat saavat uutta väriä. Mustan ja valkoisen välillä pääsee monenlaisia sävyjä. Eri näkökulmista ulkoisesti samoilta näyttävät asiat ja tilanteet näyttäytyvät toisistaan poikkeavasti.

Kun jotakin asiaa ei lähtökohtaisesti ymmärrä, lukeminen auttaa pikkuhiljaa tajuamaan, mistä on kysymys. Se voi herättää uusia kysymyksiä ja lisätä tiedon janoa. Tärkeintä on kuitenkin oman mielen liike, se, miten ajatukset alkavat pyöriä päässä. Tiedon ja ymmärryksen jano voi kasvaa.
Monesti tulkitsemme asioita ja reagoimme niihin automatisoituneen ajattelun kautta. Mieli tuottaa varastostaan nopeasti vastauksia, vaikka pohtiminen parantaisi ajattelua ja auttaisi punnitsemaan asioita. Lopputulos olisi yleensä parempi kuin automaatin tuottama pikavastaus. Ajattelun ajatteleminen ei ole kuitenkaan aina helppoa. Kuten Esa Saarinen on luennoillaan sanonut, parempi ajattelu tuottaa myös parempaa toimintaa. Uskon tähän vahvasti. Aina parempi, kun asioista voi keskustella sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat innostuneita pohtimaan asioita. Yhteisellä ajattelulla saamme aikaan monipuolisia ideoita ja tuloksia, joihin kukaan ei olisi yksin pystynyt: 1 + 1 = 3 tai jotakin muuta. Synergia synnyttää uutta.

Turhaan ei ole sanottu, että lukeminen kannattaa aina. Lukeminen kehittää ajattelua. Se panee mielen liikkeelle eri tavalla kuin esimerkiksi tuntiakausien passiivinen tv:n katselu. Mitä korkeammalla organisaation hierarkiassa ihmiset toimivat, sitä tärkeämpää heille on lukea monipuolisesti ja etenkin kirjoja, jotka auttavat ymmärtämään ihmistä ja hänen toimintaansa. Oman itsensä kehittäminen on edellytyksenä sille, että havaitsee muidenkin jatkuvan kehittämisen ja kehittymisen tärkeäksi ja on valmis luomaan sille mahdollisimman hyvät edellytykset.

Uutiset Espoo.fi

Kaupunginhallituksen päätöksiä 17.6.2019

Kaupunginhallitus hyväksyi äänin 13-2 Tapiolan urheilupuiston jalkapallostadionin muodostaman hankekokonaisuuden...

Lue lisää »

Palvelutori palvelee kesällä pienin poikkeuksin

​Ison Omenan palvelutori on suljettu juhannusaattona, perjantaina 21.6.2019 ja juhannuspäivänä, lauantaina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Cure All

Lue lisää »

What is a gig economy and how to navigate it?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A trip down memory lane

I’m excited to let you know that our next “Self Care by the Sea” retreat in October is now open for...

Lue lisää »

Thoughts on growing up

It’s been the most perfect spring weekend here in the Northeast.  The sun is shining, the birds are singing, and...

Lue lisää »