diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Kannattaa lukea

Katsoin eilen youTubesta professori Esa Saarisen 60-vuotisjuhlatilaisuuden puheita. Nokian ex-toimitusjohtaja Jorma Ollila kertoi Yhdysvalloissa tehdystä kyselystä, jonka mukaan puolet yritysjohtajista ei ollut lukenut yhtään kirjaa vuoteen. Aikamoinen tieto! Ollila kertoi näkemyksenään, ettei maamme tilanne liene kummoisempi. Miksi siis lukea?

Jokainen, joka lukee kohtuullisen paljon, tietää lukemisen monet hyödyt. Asioihin saa uusia näkökulmia. Näkökulmat saavat uutta väriä. Mustan ja valkoisen välillä pääsee monenlaisia sävyjä. Eri näkökulmista ulkoisesti samoilta näyttävät asiat ja tilanteet näyttäytyvät toisistaan poikkeavasti.

Kun jotakin asiaa ei lähtökohtaisesti ymmärrä, lukeminen auttaa pikkuhiljaa tajuamaan, mistä on kysymys. Se voi herättää uusia kysymyksiä ja lisätä tiedon janoa. Tärkeintä on kuitenkin oman mielen liike, se, miten ajatukset alkavat pyöriä päässä. Tiedon ja ymmärryksen jano voi kasvaa.
Monesti tulkitsemme asioita ja reagoimme niihin automatisoituneen ajattelun kautta. Mieli tuottaa varastostaan nopeasti vastauksia, vaikka pohtiminen parantaisi ajattelua ja auttaisi punnitsemaan asioita. Lopputulos olisi yleensä parempi kuin automaatin tuottama pikavastaus. Ajattelun ajatteleminen ei ole kuitenkaan aina helppoa. Kuten Esa Saarinen on luennoillaan sanonut, parempi ajattelu tuottaa myös parempaa toimintaa. Uskon tähän vahvasti. Aina parempi, kun asioista voi keskustella sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat innostuneita pohtimaan asioita. Yhteisellä ajattelulla saamme aikaan monipuolisia ideoita ja tuloksia, joihin kukaan ei olisi yksin pystynyt: 1 + 1 = 3 tai jotakin muuta. Synergia synnyttää uutta.

Turhaan ei ole sanottu, että lukeminen kannattaa aina. Lukeminen kehittää ajattelua. Se panee mielen liikkeelle eri tavalla kuin esimerkiksi tuntiakausien passiivinen tv:n katselu. Mitä korkeammalla organisaation hierarkiassa ihmiset toimivat, sitä tärkeämpää heille on lukea monipuolisesti ja etenkin kirjoja, jotka auttavat ymmärtämään ihmistä ja hänen toimintaansa. Oman itsensä kehittäminen on edellytyksenä sille, että havaitsee muidenkin jatkuvan kehittämisen ja kehittymisen tärkeäksi ja on valmis luomaan sille mahdollisimman hyvät edellytykset.

Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »