diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Johtajien palkat elävät omaa elämäänsä.

Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään pörssiyritysten johtajien palkkojen noususta ja johtajaeläkkeistä. Moni lukija hieraisee silmiään. Suurimpien yhtiöiden johtajat elävät omaa elämäänsä: he ajattelevat, että tehkää kuten minä sanon, ei niin kuin minä itse teen. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät ylisuuria etuja nauttivat halua ja muista näyttää mitenkään omaa esimerkkiä omalla toiminnallaan. Tavallisilta työntekijöiltä vaaditaan palkkamalttia. Johtajien oma palkka kaikkine bonuksineen, tulopalkkioineen ja lisäeläkemaksuineen jatkaa kasvuaan. Muuttuuko mikään?
Pörssiyhtiöiden johtajien etuuksia perustellaan vastuulla ja verrataan palkkausta esimerkiksi amerikkalaisten yhtiöiden vastaavaan. Palkkauksella sanotaan varmistettavan, että huippujohtajat eivät karkaa ulkomaille.
Tosiasiassa suomalaiset johtajat eivät ole lähdössä joukolla mihinkään. Kovapalkkaisia johtajapestejä ei ole niin vain saatavissa ulkomailla. Toisaalta esimerkiksi amerikkalaista systeemiä ei voida historiansa ja yhteiskuntarakenteen vuoksi verrata suomalaiseen. Meillä on esimerkiksi julkisrahoitteinen terveydenhuolto ja ilmainen koulutusjärjestelmä.
Eduskunnassakin nousevat palkkauskysymykset aika ajoin esille. Suuripalkkaisten johtajien palkkoja verrataan esimerkiksi pääministerin palkkaan ja voidaan todeta, että johtajat voivat saada jopa 20-kertaisesti pääministeriin verrattuna. Tuskinpa voidaan väittää, että homma on niin monin verroin vaikeampi ja vastuullisempi, varsinkin, kun potkujen varalta on sovittu miljoonakorvaukset.
Yksi selittävä syy tilanteeseen lienee se, että pörssiyhtiöiden johtajat ovat ristikkäin yhtiöiden hallituksissa ja nostavat kavereiden etuuksia. Vastavuoroisuus, sulle mulle -periaate toimii. Eläkeyhtiöilläkin on oma tärkeä roolinsa tässä asiassa. Omalla esimerkillä johtaminen ei siis ole arkitodellisuutta. Päinvastoin samat johtajat puhuvat julkisuudessa siitä, että palkkakehitys on murentanut hintakilpailukykyämme. Oman palkkauksen jatkuva nousu ei sitä tietenkään edes symbolisesti tee.
Palkkaukseen liittyvät myös eläke-etuudet. Yritykset maksavat lisäeläkemaksuja parhaimmillaan yli miljoonan vuodessa. Näillä järjestelyillä turvataan se, että johtajat saavat jopa 100.000 euron kuukausieläkkeet.
Aika ajoin keskusteluun nousee kysymys eläkekatosta, joka koskisi lakisääteistä eläkettä. Vakuutusyhtiöistä otettavaa lisäeläkettä ei juuri voida rajoittaa. Monissa Euroopan maissa on eläkekattoja.

Entä tulevaisuus? En jaksa uskoa, että asiaan tulee kummoistakaan muutosta. Suuryritysten johtajien palkat jatkavat omaa elämäänsä, samoin eläkkeet. Poliittinen päättäjäkään tuskin verottaa huippueläkkeitä nykyistä ankarammin.


Eläketurvakeskuksen  seuraava selvitys osoittaa eläkekattojen käytön eräissä Euroopan maissa(http://www.etk.fi/fi/service/el%C3%A4kekatot/640/el%C3%A4kekatot):

Lakisääteisen työeläkejärjestelmän eläkepalkkakatto ja eläkekatto eräissä maissa (2013)

Maa
Ei eläkekattoa
~
~Alankomaat
~
~Portugali
~
~Suomi
~
~Tanska
~
~Viro
~
~Irlanti
~
Maa
Eläkepalkkakatto €/kk
Eläkekatto €/kk
~Belgia
4 260
2 630 (perhekunta)
~
~
2 110 (yksin asuvat)
~Britannia
4 230
-
~Espanja
3 430
2 520 *
~Italia
8 000~~~
-
~Itävalta
3~790
3~030 *
~Kreikka
5 550
2 770 *
~Luxemburg
9 010
7 010
~Ranska
3 090
-
~
ARRCO: 9 260
-
~
AGIRC: 24 690
-
uotsi
4 190
-
~Saksa
5 800 (vanhat osavaltiot)
-
~
4 900 (uudet osavaltiot)
-
~Norja
6 400~1,~2
-
~Sveitsi
5 700 (BVG)
1 900 (AHV)
~USA
7 250
-
~Kanada
2 970
760
Merkkien selitykset:
-: ei kattoa
*: eläke maksetaan 14 kertaa vuodessa.

                Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »