diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Vaalien nytky ja romahdus

EU-vaalien tuloksista kerrottiin monenlaisin sanankääntein. Perussuomalaisten eduskuntavaalien jytky muuttui muka tussahdukseksi tai nytkyksi. Sdp:n tilannetta kuvattiin romahdukseksi. Kokoomus oli suurin puolue ja keskusta heti kannoilla. Eduskuntavaalit ovat vajaan vuoden päästä. Mitkä ovat asetelmat silloin?

Viime eduskuntavaaleissa keskusta menetti roimasti kannatustaan ja putosi neljännelle sijalle. Kokoomus oli silloinkin suurin puolue. Keskustan vaihdettua puheenjohtajaa alkoi vahva nousu. Keskusta on ollut monissa mielipidemittauksissa suurin puolue. Sdp:n kannatuskäyrä on ollut laskeva. Tämä oli todennäköisesti yksi syy puheenjohtajavaihdokseen. Onnistuuko Sdp:ltä sama kuin keskustalta?

Pelkkä puheenjohtajan vaihtuminen tuskin yksistään nostaa missään puolueessa kannatusta. Puheenjohtajan rooli on kuitenkin tärkeä. Hänen keskeinen tehtävänsä on saada joukkue yhtenäiseksi ja saada aikaan innostusta. Yhtä tärkeää on kirkastaa puolueen viesti kansalaisille siitä, mitä asioita puolue tavoittelee, ja näkyä julkisuudessa tavoitteidensa tiukkana ajajana. Hallituksessa olevat puolueet ovat tietenkin sidoksissa hyväksyttyyn hallitusohjelmaan. Tällöin puolueet joutuvat tekemään monenlaisia kompromiseja. Kansalaiset arvioivat hallituksen päätöksiä myös sen perusteella, minkä puolueen tavoitteita ne näyttävät eniten toteuttavan.

Puheenjohtaja on julkisuudessa puolueen äänitorvi. Media seuraa tarkoin hänen toimiaan ja sanomisiaan. Toimittajat tulkisevat sanomisia ja toimintaa ja välittävät viestiä kansalaisille. Sanaton viesti kertoo tv-lähetyksissä monesti paljon enemmän kuin ääneen lausutut sanat.

Seuraavia eduskuntavaaleja ajatellen erityisesti Sdp:lla ja myös perussuomalaisilla on omat haasteensa: miten Sdp saa kannatuksen nousuun ja miten perussuomalaiset saavat kannatuksen pysymään edellisten vaalienkin tasolla.

Olen seurannut parin viimeisen vuoden ajan eduskunnan kyselytuntia tv:sta torstaisin. Nämä ovat kansalaisille tarkoitettua teatteria. Hallituspuolueen puheenjohtajilla on oma roolinsa, oppositiojohtajilla omansa. Tilanne on nyt erilainen kuin aikaisemmin, kun Sdp:n puheenjohtaja ei ole eduskunnassa eikä hallituksessa. Hän jää pakostakin sivuun tällä keskusteluareenalla. Jatkoa ajatellen puolueen kannatustilanne toisaalta vaatii puheenjohtajalta näkyvää toimintaa nimenomaan puolueen politiikan suunnannäyttäjänä ja jäsenistön innostajana. Toisaalta hänen pitäisi olla vastuunkantajana hallituksessa. Ei ole helppo yhtälö. Ei ole helppo myöskään olla Timo Soinin jakkaralla. Miten saada puolueen kannatus pysymään korkealla? Oman mausteensa tuo kokoomuksen puheenjohtajan vaihdos. Miten se näkyy kannatuslukemissa?

Uutiset Espoo.fi

Kaupunginhallituksen päätöksiä 17.6.2019

Kaupunginhallitus hyväksyi äänin 13-2 Tapiolan urheilupuiston jalkapallostadionin muodostaman hankekokonaisuuden...

Lue lisää »

Palvelutori palvelee kesällä pienin poikkeuksin

​Ison Omenan palvelutori on suljettu juhannusaattona, perjantaina 21.6.2019 ja juhannuspäivänä, lauantaina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Cure All

Lue lisää »

What is a gig economy and how to navigate it?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A trip down memory lane

I’m excited to let you know that our next “Self Care by the Sea” retreat in October is now open for...

Lue lisää »

Thoughts on growing up

It’s been the most perfect spring weekend here in the Northeast.  The sun is shining, the birds are singing, and...

Lue lisää »