diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Mitä odotan työltäni?

Jokaisella on oma tapansa suhtautua työhön. Jollekin se merkitsee kutsumusta, joillekin toiselle työ voi olla väline muuhun elämiseen, jollekin urapolku, itsensä kehitysmahdollisuus toimeentulon ohella tai jollekin lähes jokapäiväinen välttämätön rasite. Asennoituminen näkyy tavassa suhtautua työhön ja tyytyväisyytenä tai sen puutteena.

Työelämä vaatii tänä päivänä työntekijöiltä monenlaisia tietoja ja taitoja. Samalla moni kokee, ettei hänen osaamistaan osata tai haluta käyttää riittävän monipuolisesti. Seurauksena voi olla turhautumista ja tyytymättömyyttä. Joku saattaa myös joutua tekemään työtä, joka ylittää hänen osaamistasonsa, jolloin surauksena on ahdistusta ja riittämättömyyden tunnetta.

Työn mielekkyys kasvaa, kun työntekijä voi käyttää työssään monipuolisesti osaamistaan ja kun tehtävät ovat riittävän haastavia. Puhutaankin flow:sta, eräänlaisesta virtauksesta.

Samalla tavalla kokonaisten työtehtävien suorittaminen alusta loppuun lisää mielekkyyttä. Mikä tärkeintä, työn merkityksen ymmärtäminen ja kokeminen osana suurempaa antaa tärkeää merkitystä työlle. Tämä voi näkyä suhtautumisessa työhön esimerkiksi seuraavasti:

”En vain aja bussia, vaan helpotan matkustajien päivittäistä elämää/saan lii-kenteen sujumaan/autan koululaisia aloittamaan mukavan päivän jne.”

”En pelkästään huolehdi siisteydestä sairaalassa, vaan annan oman osuuteni potilaiden tervehtymiselle ja sairaalan sujuvalle toiminnalle.”

Olen elämäni aikana tehnyt kouluaikana ja nuorena monenlaisia töitä, paikannut teiden kuoppia, maalannut kaiteita, niittänyt teiden varsien kasvustoa, kaivanut ojaa puhelinpylväiden maadoitusta varten, ollut matka- ja tilitoimistoissa, kirjoittanut pari kunnalliskertomusta, ollut lastenkodissa epäpätevänä hoitajana, työskennellyt puutarhalla ja myynyt sen tuotteita toreilla, ollut ravintolan portsarina jne. Missään vaiheessa silloin ei puhuttu paskahommista. Myöhemmin olen saanut tehdä töitä, jotka ovat olleet monipuolisia ja haasteellisia ja joissa olen voinut aika paljon muovata omaa työnkuvaani.

Ajat ovat muuttuneet monella tapaa merkittävästi esimerkiksi 1970-luvusta, jolloin työpaikka oli helppo saada opiskelun jälkeen. Nyt kilpailu työmarkkinoilla on koventunut. Saamalla hyvin koulutetut nuoret arvostavat yhä enemmän muutakin kuin rahaa. Kuten joku on sanonut, moni valitsee itse työpaikkansa eikä toisin päin. Johtaminen on haasteellista ja ihmisiä arvostavalle johtajuudelle on todellista tarvetta.

Uutiset Espoo.fi

Kaupunginhallituksen päätöksiä 17.6.2019

Kaupunginhallitus hyväksyi äänin 13-2 Tapiolan urheilupuiston jalkapallostadionin muodostaman hankekokonaisuuden...

Lue lisää »

Palvelutori palvelee kesällä pienin poikkeuksin

​Ison Omenan palvelutori on suljettu juhannusaattona, perjantaina 21.6.2019 ja juhannuspäivänä, lauantaina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Cure All

Lue lisää »

What is a gig economy and how to navigate it?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A trip down memory lane

I’m excited to let you know that our next “Self Care by the Sea” retreat in October is now open for...

Lue lisää »

Thoughts on growing up

It’s been the most perfect spring weekend here in the Northeast.  The sun is shining, the birds are singing, and...

Lue lisää »