diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Mitä odotan työltäni?

Jokaisella on oma tapansa suhtautua työhön. Jollekin se merkitsee kutsumusta, joillekin toiselle työ voi olla väline muuhun elämiseen, jollekin urapolku, itsensä kehitysmahdollisuus toimeentulon ohella tai jollekin lähes jokapäiväinen välttämätön rasite. Asennoituminen näkyy tavassa suhtautua työhön ja tyytyväisyytenä tai sen puutteena.

Työelämä vaatii tänä päivänä työntekijöiltä monenlaisia tietoja ja taitoja. Samalla moni kokee, ettei hänen osaamistaan osata tai haluta käyttää riittävän monipuolisesti. Seurauksena voi olla turhautumista ja tyytymättömyyttä. Joku saattaa myös joutua tekemään työtä, joka ylittää hänen osaamistasonsa, jolloin surauksena on ahdistusta ja riittämättömyyden tunnetta.

Työn mielekkyys kasvaa, kun työntekijä voi käyttää työssään monipuolisesti osaamistaan ja kun tehtävät ovat riittävän haastavia. Puhutaankin flow:sta, eräänlaisesta virtauksesta.

Samalla tavalla kokonaisten työtehtävien suorittaminen alusta loppuun lisää mielekkyyttä. Mikä tärkeintä, työn merkityksen ymmärtäminen ja kokeminen osana suurempaa antaa tärkeää merkitystä työlle. Tämä voi näkyä suhtautumisessa työhön esimerkiksi seuraavasti:

”En vain aja bussia, vaan helpotan matkustajien päivittäistä elämää/saan lii-kenteen sujumaan/autan koululaisia aloittamaan mukavan päivän jne.”

”En pelkästään huolehdi siisteydestä sairaalassa, vaan annan oman osuuteni potilaiden tervehtymiselle ja sairaalan sujuvalle toiminnalle.”

Olen elämäni aikana tehnyt kouluaikana ja nuorena monenlaisia töitä, paikannut teiden kuoppia, maalannut kaiteita, niittänyt teiden varsien kasvustoa, kaivanut ojaa puhelinpylväiden maadoitusta varten, ollut matka- ja tilitoimistoissa, kirjoittanut pari kunnalliskertomusta, ollut lastenkodissa epäpätevänä hoitajana, työskennellyt puutarhalla ja myynyt sen tuotteita toreilla, ollut ravintolan portsarina jne. Missään vaiheessa silloin ei puhuttu paskahommista. Myöhemmin olen saanut tehdä töitä, jotka ovat olleet monipuolisia ja haasteellisia ja joissa olen voinut aika paljon muovata omaa työnkuvaani.

Ajat ovat muuttuneet monella tapaa merkittävästi esimerkiksi 1970-luvusta, jolloin työpaikka oli helppo saada opiskelun jälkeen. Nyt kilpailu työmarkkinoilla on koventunut. Saamalla hyvin koulutetut nuoret arvostavat yhä enemmän muutakin kuin rahaa. Kuten joku on sanonut, moni valitsee itse työpaikkansa eikä toisin päin. Johtaminen on haasteellista ja ihmisiä arvostavalle johtajuudelle on todellista tarvetta.

Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »