diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Arjen sankariteot

Hindulaisen sanonnan mukaan todellinen onnellisuus perustuu toisten ihmisten onnelliseksi tekemiseen. Sama asia toistuu monissa muissa uskonnoissa. Filosofit ovat puhuneet asiasta. Esimerkiksi Arthur Schopenhaer: "Yleinen myötätunto on moraalin ainoa tae." Mitä nämä onnelliseksi tekevät asiat voivat olla? Kuka niitä voi tehdä ja millaisia vaikutuksia näillä voi olla?

Arjen hyvät teot voivat olla melkeinpä mitä tahansa kunhan ne ilahduttavat tai hyödyttävät jollakin tavalla toista ihmistä. Niiden ei tarvitse olla näyttäviä suurtekoja. Julkisuusarvolla ei ole mitään merkitystä. Riittää, kun saaja tai muuten niiden kohde voi siitä ilahtua tavalla taikka toisella.

Itselleni on parilta viime vuodelta jäänyt mieleen erityisesti kaksi Berliinin tapahtumaa. Olin vaimoni kanssa pienessä ruokakaupassa lähellä hotelliamme. Olimme ostamassa vesipulloja. Kaupan eteisessä ei ollut suomalaiseen tapaan lainkaan ostoskoreja. Kärryt olivat kolikoilla avautuvia kuten meilläkin. En löytänyt sopovaa kolikkoa ja asiakkaaksi tullut rouva kysyi, tarvitsinko apua. Kun kerroin tilanteen, hän ryhtyi kaivamaan kukkaroaan ja pahoitteli, ettei hänelläkään ollut sopivaa kolikkoa. No, saimme ostokset tehtyä. Kassalta poistuessamme rouva pahoitteli vielä uudelleen tilannetta. Täysin odottamatonta ystävällisyyttä!

Toinen tapaus oli Prenzlauerissa, kun kävelimme kohti seuraavaa kohdettamme. Halusin vielä varmistaa suunnan oikeellisuuden ja kysyi vasstaantulevalta rouvalta. Hän vahvisti, että olimme menossa oikeaan suuntaan. Sitten tuli yllätys: rouva, joka oli menossa vastakkaiseen suuntaan, oli kääntynyt takaisin ja tullut juoksujalkaa luoksemme. Hän kertoi, että oli keksinyt vielä nopeamman reitin. Meidän piti ottaa maanalainen ja olisimme hetkessä perillä. Emme voineet kuin ihmetellä ja kiittää odottamattoman ystävällisestä auttamisesta.

Sonja Lyubomirskyn mukaan kannattaa valita vaikka yksi viikonpäivä, jolloin tekee normaalien hyvien tekojen lisäksi yhden "isomman" tai muutamia pieniä hyviä tekoja. Kokeiden mukaan nimenomaan samalle päivälle kohdistetut teot kohottivat antajiensa mielialaa.

Elämä tarjoaa koko ajan mahdollisuuksia toisten auttamiseen. Apu voi olla mitä tahansa, oven avaaminen, kolikon panenmparkkimittariin toisen puolesta parkkiajan loppuessa, kauppakassin kantaminen, naapurin lapsen hakeeminen päiväkodista, jonkin hakemuksen täyttäminen jne. Yksi keino on olla ystävällinen puhelinmyyjälle, vaikka myynti ärsyttääkin. Kannattaa muistaa, että myyjä pyrkii hankkimaan elantoaan. Itse kerron tavallisesti haluavani säästää sekä myyjän että omaa aikaani ja toivotan seuraavalla puhelulla parempia kauppoja, koska en itse osta tarjottua tuotetta.

Apu antaessa ei pidä odottaa vastapalvelusta, koska silloin auttamisesta tuleekin kauppatavaraa. Kaikenlainen vapaaehtoistyö auttaa paitsi autettavaa myös avuttajaa. Se saa auttaja kiinnittämään huomiota omista arkipäivän asioista ja murheista muualle. Se voi auttaa kuuntelemaan paremmin muita ihmisiä ja lisäämään suvaitsevaisuutta ja elämän ymmärtämistä. Se saa autettavan tuntemaan, että hänestä valitetään ja häntä arvostetaan.

Kiireisenkin elämänrytmin keskellä on aikaa tehdä hyviä tekoja, jos itse niin haluamme. Kysymys on siitä, pidämmekö sitä tärkeänä ja näemmekö itsemme osana suurempaa kokonaisuutta. Pienilläkin teoilla voimme saada suurta aikaan, ainakin yhden ihmisen arkipäivässä.

Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »