diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Nyt saamme nauttia veronalennuksista

Esko Ahon hallitus eriytti ansiotulojen ja pääomatulojen verotuksen. Sen jälkeen pääomatuloveroa on hieman nostettu, ansiotuloverotusta laskettu. Varallisuusvero poistettiin. Seurauksena on ollut, että varallisuusero ovat kasvaneet. Päättäjät ovat kuitenkin puhuneet tuloerojen supistumisesta, kun pääomatulot ovat laman seurauksena laskeneet. Kyse on kuitenkin kosmeettisista muutoksista. Iso muutos on ollut se, että tulot eivät riitä menojen kattamiseen. Puhutaan kestävyysvajeesta.

Finanssikriisi ja sitä seurannut pitkittynyt taantuma ja lama ovat pahentaneet tilannetta entisestään. Tilanne on johtanut siihen, että valtio ja kunnat joutuvat yhä kovemmalle säästökuurille. Kansalaisten palvelut heikkenevä. Esimerkiksi verotoimistoja vähennetään. Tarkoituksena on saada ihmiset siirtymään yhä enemmän verkkopalvelujen käyttäjiksi. Samalla moni kansalainen jää näiden palvelujen ulkopuolelle, koska kaikki eivät käytä eivätkä eri syistä piakkoin tule käyttämään verkkopalveluja.

Hallitusohjelman mukaan kestävyysvajetta paikataan puoliksi menosäästöillä ja puoliksi veronkorotuksilla. Verojen korottaminen on tietenkin vaikeaa sen vuoksi, että se syö orastavaa talouskasvua. Todella suuriin ansio- ja pääomatuloihin ei ole halua juuri koskea. Nythän esimerkiksi miljoonaosinkoja saava maksaa vain kaksi prosenttiyksikköä suurempaa veroa kuin tällaisia pieniä tuloja saava. Yhteisöveroprosentin alentaminen 20 prosenttiin sekin hyödyttää eniten suuryrityksiä, henkilöyhtiöt ja toiminimiyrittäjät jäävät osattomiksi veronalennuksesta.

Saamme nyt nauttia 1990 luvulla ja sen jälkeen tehdyistä veronalennuksista. Nyt, kun väestö vanhenee, talouskehitys on heikkoa ja velkaantuminen jatkuu, helppoja ratkaisuja ei ole käytettävissä. Yhteiskunnan hyväosaiset huolehtivat tapansa mukaan siitä, ettei heitä koskevia veroja koroteta. Mieluummin yksityistetään julkisia palveluja ja säästetään menoissa, vaikka nuo säästöt aiheuttavat myöhemmin suurenevia kuluja.
Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »