diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Nyt saamme nauttia veronalennuksista

Esko Ahon hallitus eriytti ansiotulojen ja pääomatulojen verotuksen. Sen jälkeen pääomatuloveroa on hieman nostettu, ansiotuloverotusta laskettu. Varallisuusvero poistettiin. Seurauksena on ollut, että varallisuusero ovat kasvaneet. Päättäjät ovat kuitenkin puhuneet tuloerojen supistumisesta, kun pääomatulot ovat laman seurauksena laskeneet. Kyse on kuitenkin kosmeettisista muutoksista. Iso muutos on ollut se, että tulot eivät riitä menojen kattamiseen. Puhutaan kestävyysvajeesta.

Finanssikriisi ja sitä seurannut pitkittynyt taantuma ja lama ovat pahentaneet tilannetta entisestään. Tilanne on johtanut siihen, että valtio ja kunnat joutuvat yhä kovemmalle säästökuurille. Kansalaisten palvelut heikkenevä. Esimerkiksi verotoimistoja vähennetään. Tarkoituksena on saada ihmiset siirtymään yhä enemmän verkkopalvelujen käyttäjiksi. Samalla moni kansalainen jää näiden palvelujen ulkopuolelle, koska kaikki eivät käytä eivätkä eri syistä piakkoin tule käyttämään verkkopalveluja.

Hallitusohjelman mukaan kestävyysvajetta paikataan puoliksi menosäästöillä ja puoliksi veronkorotuksilla. Verojen korottaminen on tietenkin vaikeaa sen vuoksi, että se syö orastavaa talouskasvua. Todella suuriin ansio- ja pääomatuloihin ei ole halua juuri koskea. Nythän esimerkiksi miljoonaosinkoja saava maksaa vain kaksi prosenttiyksikköä suurempaa veroa kuin tällaisia pieniä tuloja saava. Yhteisöveroprosentin alentaminen 20 prosenttiin sekin hyödyttää eniten suuryrityksiä, henkilöyhtiöt ja toiminimiyrittäjät jäävät osattomiksi veronalennuksesta.

Saamme nyt nauttia 1990 luvulla ja sen jälkeen tehdyistä veronalennuksista. Nyt, kun väestö vanhenee, talouskehitys on heikkoa ja velkaantuminen jatkuu, helppoja ratkaisuja ei ole käytettävissä. Yhteiskunnan hyväosaiset huolehtivat tapansa mukaan siitä, ettei heitä koskevia veroja koroteta. Mieluummin yksityistetään julkisia palveluja ja säästetään menoissa, vaikka nuo säästöt aiheuttavat myöhemmin suurenevia kuluja.
Uutiset Espoo.fi

Kaupunginhallituksen päätöksiä 17.6.2019

Kaupunginhallitus hyväksyi äänin 13-2 Tapiolan urheilupuiston jalkapallostadionin muodostaman hankekokonaisuuden...

Lue lisää »

Palvelutori palvelee kesällä pienin poikkeuksin

​Ison Omenan palvelutori on suljettu juhannusaattona, perjantaina 21.6.2019 ja juhannuspäivänä, lauantaina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Cure All

Lue lisää »

What is a gig economy and how to navigate it?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A trip down memory lane

I’m excited to let you know that our next “Self Care by the Sea” retreat in October is now open for...

Lue lisää »

Thoughts on growing up

It’s been the most perfect spring weekend here in the Northeast.  The sun is shining, the birds are singing, and...

Lue lisää »