diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tietotori

Olemme yksin ja yhdessä

Krimin kriisi osoittaa jälleen kerran sen, miten riippuvaisia maat ovat toinen toisistaan. Voidaan perustellusti puhua yhä vahvemmasta keskinäisriippuvuudesta. Se näytäytyy monella tavalla myös meidän kansalaisten elämässä.

Poliittiset suhteet heijastuvat välittämästi talouteen, sosiaalisiin suhteisiin ja muihin asioihin. Eilen osakekurssit laskivat muuallakin kuin Venäjällä. Venäjällä toimivien suomalaisyritystenkin kurssit olivat laskussa. Ruplan heikentunut arvo näkyy viipeellä  suomalaisissa kaupoissa Venäjällä, koska kaupoissa myydään Suomesta ja muualta EU-alueelta tuotavaa, eurohinnoiteltua tavaraa. Samoin Kaakkois-Suomen kaupoissa alkaa näkyä ostovoiman heikentyminen, jos kriisi jatkuu ja rupla pyssyy heikkona. Suomalainen rakennusteollisuuskaan ei ole turvassa, koska Venäjän rakennuskohteet ovat muutamille rakennusyrityksille tärkeitä kohdemaita.

Sankioita joudutaan miettimään myös kauppapolitiikan ja esimerkiksi energian kannalta. Venäjän kaasu sitoo niitä käyttävät maat aikaisempaa tiiviimmin yhteen. Jos kaasuhanat sulkeutuisivat, moni kotitalous joutuisi Euroopassa vaikeuksiin.

Päättäjillä ei ole helppoja ratkaisuja. On otettava niin monenlaisia muuttujia huomioon. Sama koskee Venäjää. Sen ja nimenomaan presidentti Putinin on pystyttävä säilyttämään kasvonsa.

Kriisin mahdollisimman nopea ratkeaminen on paitsi poliitisesti myös taloudellisesti tärkeää, koska pitkittyessään se leikkaa muutenkin heikkoa talouskasvua myös maassamme. Kansainväliset suhteet kärsivät ja se näkyy monin tavoin tavallisten kansalaisten elämässä. Monimutkaisten riippuvuuksien maailmassa seuraukset ulottuvat sinnekin, mihin niiden ei ajattelisi vaikuttavan.
Uutiset Espoo.fi

Kaupunginhallituksen päätöksiä 17.6.2019

Kaupunginhallitus hyväksyi äänin 13-2 Tapiolan urheilupuiston jalkapallostadionin muodostaman hankekokonaisuuden...

Lue lisää »

Palvelutori palvelee kesällä pienin poikkeuksin

​Ison Omenan palvelutori on suljettu juhannusaattona, perjantaina 21.6.2019 ja juhannuspäivänä, lauantaina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Cure All

Lue lisää »

What is a gig economy and how to navigate it?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A trip down memory lane

I’m excited to let you know that our next “Self Care by the Sea” retreat in October is now open for...

Lue lisää »

Thoughts on growing up

It’s been the most perfect spring weekend here in the Northeast.  The sun is shining, the birds are singing, and...

Lue lisää »