diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tietotori

Olemme yksin ja yhdessä

Krimin kriisi osoittaa jälleen kerran sen, miten riippuvaisia maat ovat toinen toisistaan. Voidaan perustellusti puhua yhä vahvemmasta keskinäisriippuvuudesta. Se näytäytyy monella tavalla myös meidän kansalaisten elämässä.

Poliittiset suhteet heijastuvat välittämästi talouteen, sosiaalisiin suhteisiin ja muihin asioihin. Eilen osakekurssit laskivat muuallakin kuin Venäjällä. Venäjällä toimivien suomalaisyritystenkin kurssit olivat laskussa. Ruplan heikentunut arvo näkyy viipeellä  suomalaisissa kaupoissa Venäjällä, koska kaupoissa myydään Suomesta ja muualta EU-alueelta tuotavaa, eurohinnoiteltua tavaraa. Samoin Kaakkois-Suomen kaupoissa alkaa näkyä ostovoiman heikentyminen, jos kriisi jatkuu ja rupla pyssyy heikkona. Suomalainen rakennusteollisuuskaan ei ole turvassa, koska Venäjän rakennuskohteet ovat muutamille rakennusyrityksille tärkeitä kohdemaita.

Sankioita joudutaan miettimään myös kauppapolitiikan ja esimerkiksi energian kannalta. Venäjän kaasu sitoo niitä käyttävät maat aikaisempaa tiiviimmin yhteen. Jos kaasuhanat sulkeutuisivat, moni kotitalous joutuisi Euroopassa vaikeuksiin.

Päättäjillä ei ole helppoja ratkaisuja. On otettava niin monenlaisia muuttujia huomioon. Sama koskee Venäjää. Sen ja nimenomaan presidentti Putinin on pystyttävä säilyttämään kasvonsa.

Kriisin mahdollisimman nopea ratkeaminen on paitsi poliitisesti myös taloudellisesti tärkeää, koska pitkittyessään se leikkaa muutenkin heikkoa talouskasvua myös maassamme. Kansainväliset suhteet kärsivät ja se näkyy monin tavoin tavallisten kansalaisten elämässä. Monimutkaisten riippuvuuksien maailmassa seuraukset ulottuvat sinnekin, mihin niiden ei ajattelisi vaikuttavan.
Uutiset Espoo.fi

Merkittävä ilmastoteko Espoon energiatuotantoon: Datakeskukselle suunnitteluvaraus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti varata Fortum Power and Heat Oy:lle alueen Högnäsin Hepokorvesta...

Lue lisää »

Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

One Argument for Radical Income Transparency

Lue lisää »

Crowd Sourcing Is Helping Hollywood Reduce the Risk of Movie-Making

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Are you setting yourself up for regrets?

Over the next few weeks, I’m introducing you to my latest book, Waking Up in Winter: In Search of What Really Matters...

Lue lisää »

Entering the autumn season of life

As the summer winds down here in the States and fall beckons, I’ve decided to share the beginning entries of Waking...

Lue lisää »